Michael Keprt

hudební skladatel (nar. 1972)

Micheal Keprt vystudoval po maturitě na olomouckém gymnáziu pražskou HAMU, nejprve obor dirigování u prof. Radomila Elišky a doc. Františka Vajnara, k němuž o něco později přibyla i skladba pod vedením prof. Ivana Kurze.

Na vysokoškolské studium se připravoval soukromě u Pavla Čotka (skladba, hudební teorie). Absolvoval u Helmuta Rillinga Bachovu akademii Praha v roce 1991 a 1992 a vídeňské mistrovské dirigentské kurzy v roce 1993 u H. Grafa. Od roku 1992 je sbormistrem Pražského pěveckého sboru Smetana a od roku 1994 Pěveckého sdružení pražských učitelů, se kterými realizoval četná koncertní vystoupení doma i v zahraničí. Od roku 1997 působí jako sbormistr ve Státní opeře Praha.

Dosavadní vlastní skladatelská tvorba zahrnuje žánry komorní, vokální i orchestrální (symfonická báseň V dál..., Images poetiques, symfonický triptych Ostrov mrtvých, Nereidy a tritóni, Zahrada Hesperidek, smyčcová symfonie Desky apoštolů aj.).

Tvůrčí podněty hledá často ve sféře výtvarného umění, styl skladeb je do značné míry ovlivněn transformací výtvarných postupů v hudebně kompoziční.
Důsledně uplatňuje myšlení v barvách ve smyslu pečlivé dramaturgie užití jednotlivých nástrojů, jejich témbrového a dynamického odstínění a úsilí o celkovou vzdušnost a rozmanitost hudební faktury.

Tektonika kompozic se opírá o pregnantní drobné rytmicko-melodické tvary užité s logickou důsledností – jsou analogické výrazným tahům štětce na obrazu, tvoří charakteristicky profilované linie a skvrny – tedy to, co nazýváme malířským rukopisem.

Tituly k prodeji:
Zrození Venuše pro harfu

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz