Michal Novotný zachránil zraněného amerického vojáka

19. říjen 2015

Tehdejší rotný 102. průzkumného praporu z Prostějova Michal Novotný během své služby v Afghánistánu zachránil život těžce raněnému americkému vojákovi.

V listopadu 2011 při výjezdu silničního odminovacího odřadu v provincii Logar došlo k výbuchu podomácku vyrobené výbušniny. Nastražená výbušnina velmi vážně zranila amerického vojáka. Při explozi přišel o obě nohy, měl zlomenou pánev a poškozenou pravou ruku.

U incidentu byl i český voják Michal Novotný, který prošel řadou zdravotnických kurzů. Bez ohledu na vlastní rizika přispěchal spolu s dalšími třemi Čechy na pomoc.

„Ve chvíli výbuchu jsem seděl ve vozidle asi 40 metrů od exploze. Nevěděl jsem přesně, co se stalo, dostal jsem jen informaci, že je tam někdo zraněný a to mi stačilo,“ popisuje Michal Novotný.

Škrtidly zastavil masivní krvácení z končetin, do hrudní kosti zajistil intraoseální přístup a raněnému podal léky proti bolesti.

Ohrožení vlastního života si v dané chvíli příliš nepřipouštěl. „Oblast byla dobře zajištěna proti možnému přepadu protivníkem, ale nikoli z hlediska dalších nástrah. V té chvíli jsem nad tím ale neuvažoval a zkrátka jsem dělal, co mám,“ říká Michal Novotný.

První uspokojení z dobře odvedené práce pocítil Novotný až zhruba hodinu po incidentu, kdy se s částí patroly vrátil na základnu a viděl, že už je voják na operačním sále amerického polního chirurgického týmu.

Profesionálním zásahem zachránil Michal Novotný otci dvou dětí život. Za svůj čin byl oceněn bronzovou hvězdou, čtvrtým nejvyšším bojovým oceněním ozbrojených sil USA. Dočkal se také povýšení na rotmistra.

Spustit audio