Miloš Zeman: Okupace v roce 1968 byla mezinárodním zločinem

14. červen 2019
Výrok týdne

Výrokem týdne jsou tentokrát slova prezidenta Miloše Zemana, který se ohradil proti iniciativě některých ruských politiků přiznat účastníkům okupace Československa ze srpna 1968 postavení válečných veteránů. 

Ve vysílání Frekvence 1 prezident uvedl: Okupace v roce 1968 byl mezinárodní zločin. I když jsem se vždy snažil o rozvoj přátelských vztahů mezi oběma státy, byl bych nucen na tento nepřátelský vztah velmi adekvátně reagovat.

Ve čtvrtek se prezident Zeman sešel s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevskim. Tomu podle mluvčího Jiřího Ovčáčka sdělil, že v případě přijetí zákona lze očekávat dlouhodobé výrazně negativní dopady na vzájemné vztahy.

Velvyslanec pak před novináři potvrdil neměnnost hodnocení, které obě strany vyjádřily v dohodě o přátelských vztazích a spolupráci mezi Ruskou federací a Českou republikou z roku 1993.

Výrok týdne rozebírají analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek, bývalý diplomat, který působil jako generální konzul v Petrohradu, a také komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

autoři: Jan Burda , jpr
Spustit audio

Související