Milostný dopis klínovým písmem. Strhující příběh jedné rodiny na pozadí událostí druhé poloviny 20. století

22. srpen 2023

O lásce, přátelství, zradě, vině, trestu i odpuštění vypráví Milostný dopis klínovým písmem. Ústředními postavami příběhu jsou manželé Josef a Květa. Seznámili se před válkou na přednáškách o kultuře Chetitů, které pořádal profesor Bedřich Hrozný, rozluštitel chetitského jazyka a písma. Brali se z lásky, Josef byl ovšem po narození jediné dcery zatčen za údajnou protistátní činnost…

Účinkují: Dana Černá, Alois Švehlík, Marta Vančurová, David Novotný, Petr Pelzer, Jiří Ornest a Jan Dolanský
Připravili: Jana Doležalová, Jiří Vondráček
Napsal: Tomáš Zmeškal
Zvukový mistr: Jiří Fuhrman
Hudba: Ladislav Železný
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2009

Strhující příběh jedné pražské rodiny se odehrává na pozadí nelehké doby druhé poloviny 20. století. Není vyprávěn chronologicky, jde spíše o koláž či mozaiku. „Zajímala mě nejen historie rodiny, ale i jakým způsobem je vyprávěná a jak to vyprávění vnímáme,“ nechal se slyšet autor.

Milostný dopis klínovým písmem je románovou prvotinou spisovatele Tomáše Zmeškala. Kniha vyšla v nakladatelství Torst v roce 2008. V následujícím roce byl román nominován na cenu Magnesia Litera za prózu a na Cenu Josefa Škvoreckého. V roce 2011 získal Cenu evropské unie za literaturu.

Dvanáctidílná rozhlasová četba vznikla v roce 2009. Účinkují v ní Dana Černá, Alois Švehlík, David Novotný, Marta Vančurová a další.

Tomáš Zmeškal

Tomáš Zmeškal, prozaik, překladatel a tlumočník česko-konžského původu, se narodil v roce 1966 v Praze. Vystudoval anglický jazyk a literaturu na King´s College University of London.

Spisovatel Tomáš Zmeškal

V roce 2008 vyšla jeho románová prvotina Milostný dopis klínovým písmem. V následujícím roce vydalo nakladatelství Torst Životopis černobílého jehněte, v němž popsal dobu 60. až 80. let, kterou prožil v socialistickém Československu jako dítě české matky a konžského otce.

Zatím poslední knihou Tomáše Zmeškala je Sokrates na rovníku z roku 2013, v níž se vydává na cestu po stopách svého afrického otce. Jde o soubor deníkových zápisků, vzpomínek, úvah a rodinných reportáží.

Tomáš Zmeškal je také autorem původní rozhlasové hry s názvem Obecní museum, která měla na vlnách Českého rozhlasu premiéru v roce 2011.

Spustit audio

Související