Mirek Topolánek: Visegrád se shodne na negativním vymezení, ale pozitivních témat má méně

3. květen 2019
Výrok týdne

Patnáct let jsme součástí Evropské unie, jak jsme si připomínali během tohoto týdne. Existuje ale i další, užší spolupráce bývalých postkomunistických zemí, tzv. visegrádská čtyřka. 

Aliance Česka, Slovenska, Polska a Maďarska více nebo méně aktivně od 90.let prosazuje spolupráci a zájmy zemí střední Evropy především v rámci Unie. Existuje ale něco takového jako společné zájmy a pomáhá Česku toto angažmá?

V úterním pořadu Pro a proti o tom mluvil bývalý premiér za ODS Mirek Topolánek:

„Myslím, že se Visegrád dneska shodne na negativních tématech, na negativním vymezení, ale té pozitivní politiky, která by ovlivňovala Evropskou unii, tak té je tam daleko méně. Visegrád by teoreticky mohla být teoreticky nějaká báze při erozi Evropské unie, ale bojím se, že historické resentimenty a lokalizace ve středu Evropy je spíše komplikací, historicky determinovanou, a v tomto smyslu by to bylo přání otcem myšlenky, bylo by krásné, kdyby Visegrád fungoval jako nějaký malý Benelux, ale myslím, že to není úplně možné a já preferuji v tomto smyslu, ať se stane cokoliv, zůstat v tom severním křídle Evropské unie, já tomu říkám marková zóna, což je Skandinávie, možná část Beneluxu, je to Německo, my, možná Slovensko, Rakousko a tím to končí.“

Výrok týdne analyzují vedoucí zahraniční rubriky Hospodářských novin Martin Ehl a politolog působící na Katedře politologie Fakulty sociálních věd UK Josef Mlejnek jr.

autoři: Jan Burda , jpr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.