Mirka Nezvalová: Kytky z lásky

14. únor 2024

Ráda dostávám kytky a těším se z jejich vůně, barev a taky pohledu na ně ve váze. A nejraději mám ty od svého muže. S nadšením je přijímám a vím, že ve chvíli, kdy je kupoval, neukázal bezmyšlenkovitě na nějakou uvázanou kytici, ale přemýšlel o tom, jestli mi udělá radost.

Dobře také ví, že u nás se kytky zásadně nenosí na svátky, narozeniny a podobná výročí. Důležitý je přece moment překvapení, prostě obdarovat toho druhého ve chvíli, kdy to vůbec nečeká.

Prošli jsme takhle spolu už více než padesát let a on nikdy nepotřeboval nějaký kalendářový důvod, aby se zastavil v květinářství. Moje babička Justýna vždycky říkávala, že nejdůležitější je dávat dárky z lásky. I proto ji víc potěšily lískové oříšky, které děda utrhl cestou na procházce se psem než drahá bonboniéra v narozeninový den.

Dnes je svátek zamilovaných a v květinářstvích se zase budou tvořit fronty, protože nějaký ten pugét se asi doma očekává, tudíž se musí koupit. Slovo „musím“ nemám ze zásady ráda. A stejně tak i můj muž.

Doma se nám ve váze právě teď roztahují žluté a červené tulipány, protože se mu líbila jejich barevnost. A v kuchyni se prodírá k rozkvětu amaryllis, letos už druhý v pořadí. Nedávno jsem nám přinesla omamně vonící růžovomodrou růži, protože vím, že tu zase obdivoval můj muž.

Tohle jsou ty naše kytky z lásky. Ty valentýnské necháváme těm, kdo svoje květinové rituály teprve hledají. Ostatně i první krůčky na budoucí dlouhé cestě životem se přece počítají. 

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.