Mlhoviny, galaxie i kameny letící okolo Slunce. NASA představuje první snímky z vesmírného Webbova teleskopu

12. červenec 2022

Webbův vesmírný dalekohled pošle vědcům první sérii snímků mlhovin, galaxií a planet. První fotografii odtajnil prezident Biden. Vědci se těší na to, že na nich možná uvidí známá místa ve vesmíru, ale v novém a podrobnějším světle, než tomu bylo doposud.

Webbův dalekohled nabídne obrázky podobné tomu, jako kdybychom se doteď dívali na hvězdy na obloze z města, a teď se na ně poprvé podívali v přírodě, kde není znečištěný vzduch ani rušivé světlo.

Daleko od slunečního svitu

„Dalekohled je asi jeden a půl milionu kilometrů od Země. Tam je Slunce už poměrně slabé a on se samozřejmě bude dívat směrem od Slunce,“ říká Petr Škoda z Astronomického ústavu Akademie věd.

Díky tomu by měl Webbův dalekohled vidět i slabé světlo, které k nám letí miliardy let z dávných hlubin vesmíru. Vesmírná agentura NASA na událost diváky láká jako na hollywoodský velkofilm.

„Teorie říkají, jak gravitace spojila dohromady hvězdy, plyn a temnou hmotu, a vznikly galaxie. Ale nikdy jsme to nepozorovali. Zachytit světlo z prvních rodících se galaxií byl tvrdý oříšek pro nejsilnější dalekohledy,“ zní z upoutávky.

Mlhoviny, galaxie i každý šutr

Podle Petra Škody ovšem dalekohled může pozorovat daleký i velmi blízký vesmír. „Krásně se nám tam rozsvítí každý kus šutru, který lítá okolo Slunce,“ popisuje.

První snímky z Webbova dalekohledu zachycují vzdálený vesmír. Mlhoviny, galaxie a jednu vzdálenou exoplanetu. NASA je zveřejní v úterý 12. července v 16:30 hodin našeho středoevropského letního času.

autoři: Martin Srb , agf
Spustit audio

Související