Modely pro Star Wars i sukní z králičího pletiva chtějí mladí módní tvůrci z Třeboně zaujmout na soutěži

23. listopad 2022 08:47

S neobvyklými kousky chtějí na mezinárodní soutěži Mladý módní tvůrce v Jihlavě zazářit studenti z Třeboně. Připravili nové modely pro sci-fi sérii Star Wars nebo společenské šaty se sukní z králičího pletiva. Ladí poslední detaily a už ve čtvrtek se pokusí oslnit porotu a dosáhnout na přední místa.

Studenti z Třeboně budou v Jihlavě soutěžit ve třech kategoriích – volná mladá móda, společenské oděvy a Star Wars. Témata se dozvěděli už na konci loňského školního roku.

Účast v soutěži je dobrovolná a otevřená autorům ze všech ročníků školy. „Prvotní část může zahrnout třeba i celou třídu. Každý student zpracuje téma po svém, někteří v tom najdou zalíbení, jiným to naopak přijde cizí, tak se to potom samozřejmě vyselektuje. V letošním roce soutěží sedm našich studentů,“ říká učitelka Jana Jeřábková.

Třeboňská střední odborná škola bude mít na soutěži zástupce z každého ročníku. Ten třetí bude reprezentovat Tereza Vacková. „Mě hlavně zaujalo téma Star Wars, protože jsem už od malička fanouškem. Nechala jsem se inspirovat i světelným mečem, po stranách kalhot budou LED pásy,“ prozrazuje.

Kolekci na soutěž připravuje i její o rok mladší spolužák David Havránek. „Já jsem na našich hodinách výtvarné přípravy navrhoval dané modely a z toho mě potom napadlo téma železná opona. Celá kolekce je šedivá až černá, jsou tam použité prvky ostnatých drátů,“ líčí.

Studenti musejí modely zpracovat od návrhu přes tvorbu až po závěrečnou prezentaci. „To, že máme možnost účastnit se soutěže v našem oboru už jako studenti, nám hodně pomůže i do budoucna. Na vysokých školách už se pracuje jenom takto, na soutěžích a každý sám. Máme možnost si to vyzkoušet a okouknout, jak to vlastně v módním průmyslu funguje,“ oceňuje čtvrťák Alexij Svistak, který už vybírá vysokou školu, na které by chtěl po maturitě dál oděvní tvorbu studovat.

Spustit audio

Související