Muslimové v Brně chtějí větší mešitu, lidovcům se to nelíbí

27. červenec 2009

Muslimové v Brně chtějí novou mešitu, která by měla být až čtyřikrát větší než stávající a možná by měla mít i minaret. Původní stavba s kapacitou 60 míst už prý potřebám jihomoravských muslimů nestačí. Proti plánované výstavbě ale vystoupili zástupci lidovců.

S větší mešitou nesouhlasí lídr jihomoravské kandidátky Stanislav Juránek a také místopředseda KDU-ČSL David Macek, který Radiožurnálu vysvětlil své námitky vůči stavbě:

"Vadí mi to, že muslimové - ti čeští - se z našeho pohledu ve svých publikacích dost dobře nevypořádávají s lidskými právy, že mají problém s oddělením státní a duchovní moci. Také víme, že v muslimských zemích nejsou zrovna tolerovány menšiny. Některé záležitosti, které čeští muslimové reprodukují, vnímám jako hrozbu pro pokojnou demokratickou českou společnost."

S tím ale nesouhlasí Asim Atassi z brněnské muslimské obce. Upozornil, že mešita letos existuje už jedenáctý rok a dosud s muslimskou komunitou v Brně žádné problémy nebyly:

"A je tu i další věc - když už mešita stojí, tak co se stane, když bude větší. Když nebude větší mešita, tak budou nějaké provizorní prostory, protože kapacita už nestačí. A ti lidé se budou chtít někde modlit. Když ale nebude mešita, tak to bude někde jinde. A podle mě je lepší mít to pod záštitou nějaké uznávané organizace, která už tady má nějakou historii."

Spustit audio