Muslimské bratrstvo prý neusiluje o ovládnutí egyptské politiky

12. únor 2011

Muslimské bratrstvo neusiluje o vládnutí Egypta a chce se spolu s dalšími silami pouze podílet na demokratickém uspořádání země. Ve svém prohlášení to uvedla hlavní opoziční organizace v Egyptě. Na Západě a v Izraeli zaznívají hlasy, že pokud by se Muslimské bratrstvo dostalo v moci, ovládli by tak Egypt islámští extrémisté. V Káhiře včera rezignoval prezident Mubárak a v tuto chvíli zemi řídí armáda.

„Nevyšleme kandidáta do prezidentských voleb, ani nechceme získat parlamentní většinu.“ To je podstata prohlášení, které vydalo Muslimské bratrstvo. Dosud zakázaná politická strana zároveň ocenila plán, podle kterého by generalita měla postupně předat vládu civilistům.

Armáda tvrdí, že zemi dovede k demokratickým volbám, zatím ale neoznámila časový harmonogram. Vojenský režim uvedl, že bude dodržovat všechny mezinárodní a mezistátní smlouvy, tedy i mírovou dohodu s Izraelem.

Jak v odpoledním Radiožurnálu uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček, nějaký čas má v zemi ještě fungovat současná vláda. „I když včera se očekávalo, že armáda civilisty, kteří zemí řídili v posledních týdnech, sesadí. To se zatím neděje,“ přiblížil.

Připomněl, že v rámci normalizace života v zemi armáda zkrátila zákaz nočního vycházení od půlnoci do šesti hodin ráno. Armáda podle zpravodaje také rozšířila počet lidí, kterým zakázala odjezd ze země.

„Údajně nesmí odcestovat do zahraničí nejen představitelé předchozího Mubárakova režimu, ale ani toho nedávného. Například ministr informací Anás Fikkí je dokonce v domácím vězení. Všichni jsou patrně drženi v zemi, aby mohli být vyšetřováni kvůli případným přehmatům nebo zločinům, které jim Egypťané přisuzují,“ uvedl.

Spustit audio