Muslimské bratrstvo se v Egyptě chystá do parlamentních voleb

10. říjen 2010

Vlivné náboženské hnutí Muslimské bratrstvo se v Egyptě v listopadu účastní parlamentních voleb. Nejsilnější opoziční strana v zemi se tak rozhodla navzdory výzvám, aby hlasování naopak bojkotovala.

Panuje totiž přesvědčení, že tak jako při předchozích volbách, i tentokrát bude hlasování zmanipulované ve prospěch vládnoucího režimu prezidenta Mubáraka a jeho Národní demokratické strany.

Ve volbách před pěti lety se Muslimskému bratrstvu podařil historický úspěch – získalo v parlamentu pětinu křesel. A to přes to, že docházelo k podvodům a vládní síly bránily voličům v hlasování tam, kde se očekávaly velké zisky opozice.

Muslimské bratrstvo přitom ani nesmí kandidovat pod svým jménem, protože není oficiálně uznané. Jeho aktivisté vystupují jako nezávislí.

Egyptská opozice zahrnuje i několik vlivných liberálních skupin. S islamisty mají společné to, že považují za neudržitelné současné poměry v zemi. U moci je už 29 let Západem podporovaný prezident Husní Mubárak a Ústava a volební zákony jsou ušité na místu jeho táboru.

Spustit audio