Na Alexije II. bude ruský národ vzpomínat jako na obnovitele pravoslavné církve

6. prosinec 2008

Pravoslavné kostely v Rusku se včera zaplnily lidmi, kteří v nich zapalovali svíčky poté, co se k nim dostala zpráva o smrti moskevského patriarchy Alexije II. Bylo mu 79 let a všeobecně je považován za osobnost, jež se zasloužila o obnovu ruského pravoslaví po pádu komunismu. My máme nyní u telefonu komentátora Českého rozhlasu 6 Libora Dvořáka.

Přeji dobré dopoledne a hned se zeptám: Alexij II. nebyl pouze formální, ale i neformální autoritou. Někteří věřící dokonce tvrdí, že je uzdravil. V čem, Libore, spočívala podstata jeho silného vlivu?

"Tak já si myslím, že on měl nesporné kněžské charisma, tedy charisma pravoslavného duchovního a to u ruských věřících vždy zabírá. To zaprvé. A zadruhé se dostal do svého úřadu ve velmi šťastné, přelomové době, kdy končilo komunistické panství a začínalo cosi nového. Potom dokázal udržet autoritu pravoslavné církve i v těch pro Rusko velmi těžkých 90. letech. A měl to štěstí, že dospěl i do té ekonomicky šťastnější doby, kdy se mu dařilo nejen obnovovat autoritu církve, ale také její majetek. Za jeho funkce bylo vystavěno a obnoveno asi 20 tisíc chrámů, klášterů atd. Takže je to člověk, na kterého bude ruský národ vzpomínat jako na obnovitele pravoslavné církve a jejích tisíciletých tradic."

Loučení s patriarchou Alexijem II. v moskevském chrámu Krista Spasitele
Spustit audio