Na cestách a také v galerii i ateliéru aneb Umění na kolejích se slovenským výtvarníkem Lukou Brase

Ne vždy se povede najít dočista unikátní téma, které posune pořad Na cestách do neobvyklého prostředí. Tentokrát to ale vyšlo - o cestách po světě a také unikátním projektu "Umění na kolejích" si povídáme se světově respektovaným slovenským výtvarníkem Lukou Brase přímo ve speciálním vagonu v expresu Bratislava - Košice.

Mohou se jím svézt cestující na trase Bratislava - Košice nebo naopak. Hostit je bude upravený jídelní vagon Slovenských drah, kde vám ve svérázné pojízdné galerii s deseti obrazy a příležitostném atelieru nabídne i kávu a další občerstvení. A když budou mít štěstí, pojede s nimi i můj host u mikrofonu, výtvarník Luka Brase.

Do světa jako "rojko" z Dolného Kubína

Slovenský patriot Lukáš Brašeň se do světa vydal jako kluk s tužkou a papírem aby - jak rád říká a zazní to i v našem pořadu - žil svůj sen.

Čtěte také

Mimochodem vám společně s mým dnes už kamarádem prozradíme, co to je v češtině, když o sobě řekne někdo ze Slovenska, že je "rojko". Snílek Lukáš Brašeň usoudil, že když chce prorazit jako výtvarník ve světě, těžko jeho slovenské jméno a příjmení budou vyslovovat.

Lukáš Brašeň navíc neznělo o moc jinak než Luca Brasi z filmu Kmotr. Přezdívka byla na světě a před Lukou Brasem se otevřel ten svět skutečný. Nejprve, jak se dozvíte v pořadu Na cestách při jízdě vlakem z Bratislavy, i dost drsný. Na tisíce rozeslaných e-mailových zpráv neměl žádnou odezvu, až se uchytil v Irsku. Ne jako výtvarník nebo malíř, ale v kuchyni v Corku jako pomocná síla. V Holandsku zase spával na plážích, lavičkách, v parcích.

Pracuje a žije v pohybu

Já jsem Luku potkal poprvé v Bruselu někdy v roce 2010.

Čtěte také

A co ho znám mohu potvrdit, že to je umělec neustále v pohybu. I náš rozhovor vznikal na kolejích v expresu Bratislava - Košice a navíc při něm optimisticky naladěný Slovák, pro kterého jsou charakteristické vedle jemných linek výtvarných prací i klobouky, neustále dotvářel obraz na malířském stojanu.

V oblíbeném dopravním prostředku - vlaku, se cítil jako doma. Mohu se navíc pochlubit, že některé rekvizity z mého cestovního kufříku ho nejen rozveselily, ale hodně potěšily. Jeden ze svých klobouků třeba často měnil za čepici výpravčího. A v uhánějícím rychlíku jsme v hovoru s Lukou Brasem cestovali i do Vídně, do Afriky a dalších destinací.

V galerii na kolejích o Brazílii i Vatikánu

Míst, do kterých tentokrát v pořadu Na cestách s námi můžete zavítat, je mnohem víc. I třeba za zpěvákem Stingem do Toskánska, protože i on má ve své sbírce díla s podpisem Luka Brase.

Výtvarník Luka Brase miluje vlaky

Maloval v Dubaji i v Číně, vystavoval v USA, Budapešti, Vilniusu, Londýně, Teheránu, tvořil v Paříži, miluje Oravu, v Brazílii vydali podle jeho obrazu známku. A teď brázdí slovenské koleje vagon, který je uvnitř galerií a ateliérem a zvenčí je polepený malbami, pro Luku naprosto charakteristickými (viz foto), včetně ztvárnění legendární Slovenské strely.

Sedm zemí za sedm dní

Cestování na rozhlasových vlnách je opět hodně pestré.

Čtěte také

Luka Brase v něm přiblíží například i projekt "Sedm zemí za sedm dní", povíme si o jeho spolupráci se zpěvákem Danem Bártou, pro kterého navrhl výtvarnou podobu obalu na CD Maratonika.

Všestranný slovenský výtvarník a multimediální umělec Luka Brase je v České republice častým hostem, ilustroval i některé knihy českých autorů a jsem rád, že svými grafikami ozdobil i moji knihu cestopisných reportáží.

Cesta expresu Tatran Slovenských drah, které projekt Kultura v pohybu a speciální vagon připravily jako připomínku 175. výročí železnic na Slovensku byla zkrátka cestováním doslova nabitá.

Nevydrží na jednom místě

V těchto dnech už je Luka Brase, host nejnovějšího vydání pořadu Na cestách s Petrem Voldánem, opět daleko od domova. Dává o sobě vědět tentokrát z Hong Kongu. Pro mne další důkaz, že jsme si ve světě už respektovaného umělce vybrali do naší talk show správně. Tím spíš, že v galerii na kolejích zatím náš pořad ještě nevznikal.

Cestovní kufřík do vlaku s galerií připraven

Tak si nás nalaďte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 2. října jako obvykle po 18. hodině nebo najděte v audio archivu pořadu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související