Na cestách hledám něco nového, ale o svátcích jsem rád doma. Letem světem s Miroslavem Donutilem

První svátek vánoční letos připadá na pondělí a to je den, kdy v podvečer pravidelně slýcháváte náš pořad "Na cestách s Petrem Voldánem". Nepřijdete o něj tedy ani na Boží hod a čeká vás takřka sváteční rozhovor s hercem Miroslavem Donutilem. Který sice procestoval kus světa, je to prý kolem devadesáti zemí, ale o svátcích na konci roku je rád doma.

Byť - jak uslyšíte - třeba takový kapr pro něj na Štědrý den na svátečním stole být nemusí. A to si přitom budu povídat s náruživým rybářem, který si rád zachytá i v regionu východních Čech.

Provázek v šatně Voskovce a Wericha

S Miroslavem Donutilem "cestujeme" na rozhlasových vlnách světem v záznamu rozhovoru, ke kterému jsme se sešli v šatně Divadla ABC v Praze. Což připomínám záměrně, protože hned v úvodu mi Miroslav Donutil prozradil, že jsme v šatně, kde sedávala legendární dvojice, pánové Voskovec a Werich.

Přiznávám rád, že to pro mne byl zážitek a o to víc jsem si putování světem s mým hostem u mikrofonu užil. Od vánoční gastronomie jsme se při něm okamžitě dostali k cestám rybářským.

Na ryby na Seychely, Floridu i k rybníkům

Vášnivý rybář od mládí Miroslav Donutil chytal leckde.

Čtěte také

Dovíte se, jak se mu dařilo na Seychelských ostrovech, připomeneme rybaření na Floridě, ale vrátíme se i domů. Právě ve východních Čechách má prý herec dost dobrých kamarádů, vlastnících rybníky. A tak často právě tady tráví příjemné chvíle.

Ale my jsme s Miroslavem Donutilem vlastně pojali naše rozhlasové "cestování" i dost gastronomicky. Kromě ryb jsem totiž hosta nasměroval předměty z cestovatelského kufříku i k další jeho zálibě, spojené s poznáváním světa.

Pálivé na Srí Lance i v Singapuru

Jak je patrné, "cestujeme" s Miroslavem Donutilem po hodně exotických destinacích. Mnohé z nich jsou spojené s jeho oblibou pálivých pokrmů.

Jako pěstitel vlastních pálivých feferonek se doslova rozzářil nad kytičkou rudých a bezpochyby silně pálivých papriček z Maďarska a hned vám k tomu přidá i zážitky z konzumace štiplavých pokrmů na Srí Lance nebo v Singapuru.

Specialita Sardinie

Čtěte také

Náš cestovatelský rozhovor s Miroslavem Donutilem se stočil od pálivých gastronomických specialit k zvláštnostem v kuchyních zemí světa. Uslyšíte tak, že mezi nejneobvyklejší pokrmy, které kdy zkusil, prý patří unikátní sýr na Sardinii.

Proč byl sýr jedním z nebizarnějších gastronomických zážitků pro Miroslava Donutila i jeho kolegu Jiřího Bartošku, to vám povíme o prvním svátku vánočním.

S divadlem v Jižní Koreji

Čtěte také

Jihokorejské hlavní město Soul je další zastávkou našeho rozhlasového putování světem. V roce 2011 se tam vydalo Národní divadlo s inscenací hry Karla Čapka Věc Makropulos v režii Roberta Wilsona.

I tato asijská destinace je tématem našeho rozhovoru, protože divadelního "cestování" si Miroslav Donutil užil také dost. Mimochodem, jen třeba s Divadlem Husa na provázku byl v pětatřiceti zemích.

Golf v Austrálii, Taganka i Mona Lisa

Čtěte také

Až při psaní těchto řádků si uvědomuji, v jaké spoustě míst jsme se stihli v pořadu "Na cestách" zastavit. Například golf zkusil hrát Miroslav Donutil vůbec poprvé v daleké Austrálii.

Zažil s kolegy i divadelní zkoušku v legendárním Divadle na Tagance v Moskvě a uslyšíte také, jak dlouhý čas strávil v Louvre v Paříži u obrazu Mony Lisy. Světové galerie totiž patří rovněž k oblíbeným cílům mého hosta při jeho putování světem.

Fotbal v Anglii, houbaření a návraty domů

Čtěte také

Jak rozmanité zájmy má Miroslav Donutil na cestách se pochopitelně podrobněji dovíte z vysílání a tak vás už teď jen "navnadím" upozorněním na jeho zážitky z fotbalu v Liverpoolu, žampion z kufříku i kouzlo návratů z ciziny zase domů.

Všechno si to můžete poslechnout v rozhovoru s Miroslavem Donutilem v nejnovějším vydání pořadu "Na cestách" v pondělí 25. prosince 2023 na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice - jako obvykle po 18. hodině, nebo z audio archivu pořadu.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související