Na cestách s Petrem Voldánem a Janem Faltou aneb Na kole z Hradce Králové do Istanbulu (a také zpět)

Přesněji - Jan Falta se vydal cestou do Turecka z Nového Hradce. Troufám si tvrdit, že asi ani on si nedokázal úplně představit, co takový "cyklistický výlet" nakonec obnáší. Ale povedlo se. A hodně neobvyklá cesta za specifickými rysy života v Orientu se opravdu přesně před rokem uskutečnila. 

Znamenalo to nakonec šlapat víc než 70 dní do pedálů, věřit si a přece jen se na takovou cestu trochu připravit. Tím spíš, když nejste zanícenými cyklisty. Jenda Falta mi v rozhovoru pro pořad "Na cestách" potvrdil, že si porci kilometrů, která ho čekala při putování do Instanbulu, maličko vyzkoušel.

Nejprve totiž projel trasu kolem České republiky. Co na jeho nápad vypravit se na kole až do Turecka říkali rodiče, to už si poslechněte přímo od Jendy Falty…

Turecko, moře, exotika

Pro Jana Faltu ta hlavní lákadla v cíli, ke kterému se na kole vydal. Což je možná na teprve dvaadvacetiletého letého mladíka dost odvážné - jel za svým snem na kole sám, bez doprovodu.

Po návratu domů zjistil, že má za sebou víc než 5 100 kilometrů. Mohl být spokojen, protože v Turecku se ocitl poprvé v životě u moře a exotika na něj dýchala nejen v Istanbulu.

Čaj, lidé, památky

Čtěte také

Protože jsem věděl, že Jenda Falta má raději čaj než kávu, připravil jsem si na rozhovor s sebou do cestovatelského kufřík speciální čajovou sklenku. Nehledě na to, že jsem pro rozhlasové natáčení vybral symbolicky kavárnu "Na kole" v Hradci Králové. A můj host u mikrofonu bezprostředně zareagoval, protože ho prý čajem hostili lidé i po cestě Tureckem.

Stejně jako typická čajová sklenka Jendu pobavil i cyklistický zvonek nebo ho zaujaly turistické průvodce Istanbulem a celým Tureckem. V pokračování pořadu "Na cestách" vám poví, na které památky se nejvíc těšil a které ho hlavně zaujaly. Pochopitelně mezi nimi nechybí světoznámý chrám Hagia Sofia.

Truhlařina a cyklista - zručnost se hodila

Čtěte také

Nemohl jsem se Jendy Falty nezeptat, jestli měl při tak dlouhé cyklistické výpravě i nějaké potíže s kolem. Asi také tušíte, že se pět tisíc kilometrů na cestách Evropou bez defektů a oprav neobešlo. Zajímá vás, kolikrát musel mladý cestovatel na trase mezi Hradcem a Istanbulem opravovat propíchnutou duši?

Tipněte si a na vlnách Českého rozhlasu se to dozvíte přesně. Stejně jako vám prozradíme, kdy se Jenda mohl spolehnout na svoji zručnost a jak se mu hodily znalosti z truhlařiny a řezbářského řemesla. Teď vás jen ujistím, že se při poslechu zážitků a příhod mladého cyklisty z Hradce Králové často i pobavíte.

Medvědi i záhadné slepice

Čtěte také

Není asi těžké si domyslet, že se na úctyhodné cyklistické trase Česká republika - Slovensko - Maďarsko - Srbsko - Bulharsko a také cílové Turecko setkal Jenda Falta s nejedním překvapením.

Jak jinak nazvat hned několikeré setkání s medvědem nebo historku, kdy ho místní lidé v Rumunsku vyzvali, aby si vyfotil jejich pozoruhodné zvíře. A český mladík se divil, proč ho poslali ke slepicím.

Útok psa a trable v Sofii

Při tak dlouhé cestě, která na kole do Turecka nevedla jen po širokých silnicích nebo kvalitních cyklostezkách, logicky potkají cestovatele i problémy. Jenda Falta se konkrétně musel vyrovnal s pokousáním od psa a zažil i krizové dny v bulharském hlavním městě.

V Sofii ho zdržely zdravotní potíže, které ale úspěšně překonal a v cestě pokračoval.

Skaut, suvenýry, na kole po dálnici

Čtěte také

Témat, o kterých jsme si povídali s Jendou Faltou poté, co se vydal na kole až do Istanbulu, je spousta. Uslyšíte, jak se mu hodilo, že je od dětství skautem, proč jsou jeho suvenýrem z cesty papírové bankovky různých zemí, kolik vážilo se zavazadly jeho kolo nebo jak se cestou (v Turecku na kole i po dálnici) stravoval.

Cestovat s mým hostem z hradecké kavárny "Na kole" Jendou Faltou můžete, když si naladíte jako obvykle v pondělí po zprávách v 18:00 stanice Český rozhlas Hradec Králové nebo ČRo Pardubice, případně si nás najdete v rozhlasovém archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související