Na Dlaskově statku pojistili příchod jara vynesením Mařeny a jejím hozením do Jizery

Velikonoce na Dlaskově statku, to je tradiční folklórní slavnost, která připomíná význam příchodu jara v selské usedlosti v Dolánkách u Turnova.

Příchod jara si tam v sobotu pojistili vynesením Mařeny - Smrtky, a jejím hozením do Jizery. To je jeden z tradičních lidových zvyků předvelikonočního období spjatý s pátou postní nedělí. Na Dlaskově statku se tak stalo až na Bílou sobotu, ale zato s velkou parádou. Čelo dlouhého původu obstaraly folklórní soubory Nisanka a Malá Nisanka. Tyto jablonecké soubory zajistily hlavní část folklórních vystoupení. Zazněla i cimbálovka, divadelní soubor Loutky bez hranic zahrál veselou maňáskovou taškařici Tři dary a odpoledne to rozjela kapela Waldovy Matušky.

K vidění byly i obyčeje a zvyky spojené s Velikonocemi v selském prostředí. Na venkově se za začátek roku považovalo až jaro a předvelikonoční období bylo spojené s řadou obyčejů, které měly hlavně očistný či ochranný charakter. Například Bílá sobota byla dnem svěcení ohně, od kterého hospodyně zapalovaly „nový oheň“ v kamnech. Z oharků ohně se pro ochranu následující úrody dělaly křížky kolem polí, popelem se sypaly louky, ohořelá dřívka se strkala za trám, aby se domu vyhnul oheň.

S Velikonocemi začala na Dlaskově statku i nová sezóna. Letošní stálá expozice je Ze dřeva a proutí. „Expozice by měla návštěvníkům představit, co všechno si v takovém vesnickém hospodářství byl schopen sedlák ze dřeva udělat sám. Takže návštěvníci najdou dílnu zařízenou ponkem a soustruhem, lavicemi na štípání šindele nebo bednářskou lavici, na které se zhotovovaly zase nádoby ze dřeva,“ přiblížila spoluautorka expozice Vladimíra Jakouběová. Kromě Velikonoc v Dolánkách připomenou červnové svatojánské obyčeje či podzimní dožínky, posvícení nebo Dušičky.

Bílou sobotu na Dlaskově statku zažil i redator Jaroslav Hoření a informoval o ní do vysílání. Poslechněte si to.

Spustit audio

Související