Na nedostatečný úklid sněhu si stěžují někteří obyvatelé Českých Budějovic. Podle města i údržbové firmy už víc dělat nejde

7. prosinec 2023 16:05

Technické služby v Českých Budějovicích pět dní po kalamitě stále odklízejí sníh z chodníků. Někteří lidé si přitom stěžují na neupravené ulice. Vedení města i technických služeb ale naráží na limitující počet techniky a personálu. Podle nich se dělá maximum možného.

„Opravdu je to špatné, cestou z autobusu hrozné. Někde je to odklizené na zastávce, ale třeba u nemocnice bylo prohrabáno jen u dvou dveří a my jsme vystupovali ze třetích, takže jsme lezli do zledovatělé hroudy,“ líčí paní Alice na zastávce městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích.

Podobně to vidí paní Tereza, která se pohybuje po městě se svým dítětem v kočárku. „Teď to taje, tak už je to lepší, ale asi před dvěma dny jsem měla opravdu problém projít po chodníku a přejít na druhou stranu,“ říká.

Firma FCC, která má údržbu chodníků ve městě na starosti, přitom povolala externí stavební firmy i dobrovolníky. Nákladní auta sníh svážela na náplavku pod Dlouhým mostem. Ta je teď zcela zaplněná.

Podle ředitele společnosti FCC České Budějovice Romana Braného už víc udělat nešlo. „Plán zimní údržby hovoří o tom, že se má provést nějaký zásah a udržet chodníky ve schůdném stavu. Řada lidí by ale chtěla chodník úplně čistý, což zkrátka není v našich silách a možnostech,“ připomíná.

Čtěte také

Podobně situaci vnímá i vedení města. Přes čtyřicet centimetrů sněhu napadlo doslova během pár desítek hodin. Náměstek primátorky Michal Šebek je spokojený s tím, jak se tento nával podařilo zvládnout přímo o víkendu.

„Nebyla jediná silnice v katastru města, která by byla nesjízdná. Autobusy stály v kritických místech, a to jsme také během chvíle vyřešili. Takže silnice se podařilo udržet sjízdné a teď prostě bojujeme s těmi chodníky. Navíc do toho vstupuje další efekt, že začíná padat sníh ze střech,“ uvádí.

Podle meteorologů by se v příštím týdnu mělo výrazně oteplit a sníh bude rychle tát. Českobudějovický magistrát odhaduje, že úklid sněhu vyjde mimořádně na 6 až 7 milionů korun. Tyto peníze bude město muset najít v rezervách.

Spustit audio

Související