České Budějovice zasypal sníh. Obyvatelé vytáhli hrabla a lopaty, ale také boby a sáňky

4. prosinec 2023 06:51

Lidé v centru města na běžkách, děti na bobech. I tak to o víkendu vypadalo v Českých Budějovicích. Ačkoliv jih Čech postihlo husté sněžení a hejtman kraje dokonce vyhlásil kalamitní stav, obyvatelům to náladu nezkazilo.

Ještě než se lidé vydali do ulic, náměstí a chodníky čistili pracovníci údržby. „Jezdíme od šesti hodin ráno. Už máme za sebou asi padesát kilometrů. Je to náročné, protože všude jsou značky a podobně a musíme se tomu vyhýbat,“ popisoval Josef Žák.

Ulicemi Českých Budějovic se nesl zvuk, který vydávají hrabla a lopaty. Odklidit sníh bylo potřeba například před Jihočeským divadlem. „Já tady víceméně dělám vedoucího úklidu a zrovna dneska to vyšlo na mě. Je to hodně práce, ale snad to nebude trvat tak dlouho,“ komentoval Roman Ciesler.

Když to nešlo pěšky ani na kole, lidé se vydali do města s dětmi na bobech a sáňkách. „Jsme nadšení ze sněhové nadílky. Bobovat se tady dá na náplavce u Dlouhého mostu,“ připomněl jeden z tatínků.

Sněhová kalamita neodradila ani návštěvníky adventního trhu na náměstí. „Nechtěli jsme být zavření doma, tak jsme to museli přebrodit. Tady už je to prohrnuté, u nás v Suchém Vrbném je to horší. Ale dostali jsme se sem, autobusy jezdí, takže dobré,“ usmívala se návštěvnice.

„Sněhu napadlo hodně. Ve Stromovce je kopec, tak asi zítra půjdeme na boby,“ dodal malý obyvatel Českých Budějovic.

Spustit audio

Související