Na pět minut si sedněte a jen pozorujte svůj dech. Mindfulness pomáhá s vyhořením i chronickým stresem, radí lektor

27. červenec 2023

Pomáhá odbourat stres, naladit se na sebe a pozorovat vlastní tělo. Anebo naopak soustředěně poslouchat zpěv ptáků v korunách stromů. To je metoda mindfulness, která je známá i pod názvem všímavost. „Jde o vědecky podloženou metodu a zároveň dovednost, kterou rozvíjíme skrze různá cvičení,“ nastiňuje lektor mindfulness Michal Dvořák.

„Je to dovednost, která nám pomáhá k tomu, abychom si více uvědomovali, co vnímáme skrze svoje tělo, emoce, jaké myšlenky zažíváme. Tedy větší schopnost si uvědomit, co se děje okolo nás a taky v nás,“ popisuje.

Čtěte také

Mindfulness také učí, jak lépe zvládat stres, různé opakující se nebo nepříjemné myšlenky, obtížné emoce, úzkost. „Také je spojovaná se schopností se lépe soustředit a víc si užít to, co se děje, s větší radostí, spokojeností, uvolněním.“

Možností, jak začít s mindfulness, je mnoho. Jednou z cest je absolvování kurzu, a to především protože pro někoho může být těžké začít sám a v problematice se orientovat. Můžou to být ale i videa na YouTube nebo kniha.

„Nebo si něco z praxe mindfulness prostě vyzkoušejte. Ta cvičení jsou nejčastěji formální a neformální. A tou formální praxí je tzv. meditace všímavosti, což může být třeba to, že si na pět minut sednu a budu pozorovat svůj dech.“

Když nežijete život

„Vždycky, když se o tom s někým bavím, tak říká: ‚To mi ale nejde, tam mi pořád skáče hlava, nedokážu se soustředit, meditace není pro mě.‘ A to je právě to, co je potřeba si uvědomit, že ta naše hlava přirozeně skáče a jde o to ji znovu a znovu vracet zpět,“ říká.

Čtěte také

Z jeho zkušenosti kurzy mindfulness často vyhledávají lidé, kteří například vyhořeli nebo zažívají dlouhodobě stres a doporučil jim to jejich lékař. „Pak je další skupina těch, kteří si to uvědomili sami a začalo je to štvát. Štvát, že jsou často ve stresu, mají dojem, že ten život nežijí, jsou pořád o tři kroky napřed.“

Přicházejí většinou s očekáváními, která mají společného jmenovatele. „Dokázat lépe zvládat věci, které mi vadí, ať už jsou to myšlenky, které mi nedají spát, nebo je to stres, úzkost. Dalším očekáváním je laskavější vztah k sobě samému – ti lidé mají dojem, že se hodně kritizují, nemají se rádi, tlačí na sebe. A dohromady by se to dalo popsat tak, že se vlastně chtějí mít dobře.“

„Nechtějí řešit věci, které jim vadí, chtějí si víc užívat život, který čím jsou starší, tím více vidí, jak rychle běží,“ dodává lektor.

Jaká cvičení mohou být součástí mindfulness? Poslechněte si celé Hovory ze speciální letní série o cestách k psychickému zdraví Buďte v klidu.

Spustit audio

Související