Na půlnoční mši přijedou do Betléma tisíce poutníků

24. prosinec 2010

Jedním z míst, kam se dnes bude upírat největší pozornost křesťanů, bude palestinský Betlém. V místě, kam biblická tradice zasazuje narození Ježíše vrcholí přípravy na vánoční oslavy i na dnešní půlnoční mši, kterou už tradičně přijede z Jeruzaléma odsloužit římsko-katolický patriarcha.

Do Betléma se chystají i tisíce poutníků. Palestinské i izraelské úřady tvrdí, že by jich mělo dorazit na 90 tisíc. Nepřijedou zřejmě všichni dnes, různé církve slaví Vánoce v různé dny, takže poutníci budou do Betléma proudit až do ledna.

Vánoce budou vyvrcholením turisticky dobré sezóny. Izrael očekává, že letos přijede rekordních tři a půl miliónů turistů z celého světa. Křesťané z toho tvoří dvě třetiny. Jeden a půl miliónu poutníků letos očekávají v Betlémě a v Jerichu.

Izrael i letos usnadnil během Vánoc přístup na palestinská území. Nově bude o svátcích pendlovat autobus mezi Jeruzalémem a Betlémem.

Izraelci také umožnili všem palestinským křesťanům z okupovaných území, aby navštívili svatá místa nebo své příbuzné v Jeruzalémě. Stejně tak mohou i Arabové z Izraele na Západní břeh Jordánu, tedy i do Betléma.

Palestinský policista sčítá kvůli statistice betlémské poutníky

Do Betléma se přes izraelské území dostane i část palestinských křesťanů z pásma Gazy, které Izrael jinak blokuje. Povolení k vycestování z Gazy dostalo na 500 tamních křesťanů.

Izrael také letos povolil příjezd dvěma stovkám křesťanů z arabských zemí. Často přitom pocházejí ze států, které jsou s Izraelem ve válečném stavu. V Betlémě tak mohou být i lidé ze Sýrie, Iráku nebo Libanonu.

Spustit audio