Na severu Belgie před lety založili netradiční halloweenskou tradici. Dýňová regata baví diváky i závodníky

Dýně jsou dobré do salátu, na polévku nebo k halloweenským dekoracím. Ale věděli jste, že je možné využít je i jako plavidlo? Ve vesnici Lichtaart na severu Belgie pořádá místní kajakářský klub už 14 let společně s Dýňovým společenstvím každoroční dýňovou regatu – soutěž v plavbě ve vydlabaných dýních. Obří tykve váží před proměnou v duté plavidlo i několik set kilo.

Od břehu rybníčku se odráží první pětice asi dvanáctiletých dětí – každé ve své vlastní dýni, v rukou oboustranné pádlo. Jejich úkolem je obeplout rozpadající se dřevěný hausbót zakotvený uprostřed rybníku. Vypadá to docela náročně.

Nikdy nejste úplně v suchu

Z dýně právě po absolvování kolečka vylezla napůl promočená 12letá Fébe. Trochu se klepe zimou, venku je asi jen 17 °C. A na další kolo závodu už se chystá 16letá Julie. „Studí mě nohy, ale jsem nadšená, takže v pohodě,“ usmívá se.

Důležitou roli hraje na rybníku skupinka mladých mužů v neoprenu. „Naše práce je pomáhat lidem vlézt do dýně a zase vylézt ven. A taky jim pomoct, když se potápějí,“ osvětluje jeden z nich jménem Class. Kromě toho také závodníkům občas pomáhají vylévat vodu z jejich netypického plavidla.

Čtěte také

„Vždycky se jim dovnitř dostane voda a my ji pak vyléváme. Nikdy tam není úplně sucho, ale snažíme se,“ usmívá se dýňový „záchranář“. Sami prý nezávodí, jen na konci dne si trochu v dýních zablbnou. „Tou dobou už bude ale skoro tma,“ dodává Class.

Čím větší, tím lepší

Členové místního Dýňového společenství mezi sebou každoročně soutěží v tom, komu se podaří vypěstovat vůbec největší plod.

„Minulý týden se všechny dýně zvážily. Ta nejtěžší měla myslím asi tisíc kilo, metrák. Tyhle tady jsou kolem čtyř nebo pěti set kilo,“ ukazuje Class a dodává, že po závodech je místní vrátí zase na pole a použijí jako hnojivo.

„Nejsou moc dobré. Jsou pěstované, aby byly co největší, o to jde, ne aby byly dobré,“ vysvětluje mladík, který se regaty účastní asi deset let a pokaždé je to prý velká zábava.

Úkolem závodníků je obeplout rozpadající se dřevěný hausbót zakotvený uprostřed rybníku

Šachy, curling i dýňové pivo

Břeh rybníka je obsypaný diváky, kteří fandí závodníkům, případně hrají šachy s mini-dýněmi nebo provozují něco jako dýňový curling. Ano, dýně tu mají opravdu rádi.

Čtěte také

Na akci se přijely podívat i sestry Rina a Hilda. „Dneska máme narozeniny, je nám 65 – jsme dvojčata,“ usmívají se. „Tady na regatě jsme poprvé. Říkala jsem si, že to bude fajn, příště bych chtěla přijet s vnoučaty,“ dodává Hilda. Závodit se ale nechystají, vystačí si s fanděním.

Po dětech už se na břehu chystají k závodu skupinky dospělých, většina z nich v různých bláznivých kostýmech. A ostatní? Ti mezitím v klidu popíjejí dýňové pivo.

autoři: Zdeňka Trachtová , and
Spustit audio

Související