Na Shakespeara i v srpnu

2. srpen 2005

Letní shakespearovské slavnosti chystají na srpen úspěšnou inscenaci Hamlet s Jiřím Langmajerem a poté i Romeo a Julie s Emílií Vášáryovou, Bohumilem Kleplem a Markem Vašutem. Večer tříkrálový se vrátí na program koncem srpna a vydrží tu až do 10. září, kdy letošní slavnosti končí.

Nejrychleji se letos v Praze zaprášilo po lístcích na Kupce benátského: v inscenaci režiséra Romana Poláka se stal největším lákadlem Bolek Polívka v roli Shylocka a jeho dcera Anna Polívková v úloze Shylockovy dcery Jessiky. Čtyři pražská představení Kupce benátského byla vyprodána už koncem května. Na Hamleta, který se na slavnostech objeví letos už určitě naposledy, a na Romea a Julii, si lze zatím vstupenky koupit ve všech cenových zónách.

Z inscenace Romeo a Julie

Kdo však nesehnal letos vstupenky na pražská představení Kupce benátského, nemusí zoufat. Podle slov Michala Rychlého se tato inscenace hrála především v Bratislavě, a tak se plánuje, že si ji diváci v Praze ještě užijí. Musí si na ni však nějakou dobu počkat, Kupec benátský bude stěžejním představením příštího ročníku slavností.

Po širým nebem se až do 31. srpna odehrává také výstava Hrdinové z Albionu: velkoformátové fotografie Ladislava Sitenského, instalované v nedalekých jižních zahradách Pražského hradu, jsou ze sbírky generálního partnera slavností, skupiny PPF. Výstava koncipovaná k 60. výročí od konce druhé světové války zachycuje naše hrdinné letce ve službách RAF - jejich životy, tváře i stíhačky. Vstup na ni je zdarma.

Spustit audio