Na Věky v Českých Budějovicích

24. duben 2008

Další z cyklu Rozhlasových her živě se konal ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice v úterý 22. dubna. Tentokrát jsme k poslechu a diskusi připravili hru mladé české autorky Magdaleny Frydrychové "Na Věky".

Děj dosti depresivní hry nás zavede do vesnice se zvláštním názvem Na Věky. Panuje tam chmurná nálada, bouře sebrala úrodu a lidé žijí v nejistotě. K tomu ještě přispívá jejich záměrná izolace od vnějšího světa. Ve vesnici se náhle objeví neznámá žena a zažitý řád věcí se rozpadá a lidé odhazují zábrany.

Magdalena Frydrychová debutovala v rozhlase před necelými dvěma roky ještě jako studentka DAMU a již tehdy se představila jako nadějná autorka s nevšední obrazností. Český rozhlas již natočil její hry Panenka z porcelánu a Hřiště. Nová hra "Na Věky" byla natočena v inscenaci režiséra Aleše Vrzáka. V hlavních úlohách uslyšíte Miroslava Etzlera, Taťjanu Medveckou, Terezu Bebarovou, Matěje Hádka, Jaroslavu Adamovou a Ivana Řezáče.

Poslech hry byl doplněn prezentací práce režisérů ozvučení pořadu. Studenti si poslechli co všechno se dá vytvořit z nahrávky bzučení mouchy, štěkání psa či hlasu pštrosa. Vyzkoušeli si jak se točí kroky v chrastí a jak nasimulovat kroky ve sněhu. Prakticky si vyzkoušeli zahrát smečku vlků za zimní bouře.

Na závěr poslechu jsme slíbili soutěž o MP3 přehrávač. Otázka zní: Na co potřeboval hostinský peníze?
Na odpovědi čekáme na e-mailu hryzive@rozhlas.cz. Vyhrává ten, kdo první správně odpoví.

Spustit audio