Národ Švejků? Vždycky se trochu přihrbíme, říká Petr Forman

9. červen 2016

Polská duše není tolik zlomená jako duše našeho národa, říká Jiří Grygar. Za pravdu mu dává více jak třetina respondentů ankety Českého rozhlasu. Většina si ale myslí, že jsme stejně stateční, jako ostatní národy.

Jsou Češi národem zbabělců, kteří se nikdy nebrání? Jsou podobní Haškovu Švejkovi, který vždy najde kličku, jak se nebezpečí vyhnout? Nebo je to jen pověra a mezi národy není žádný velký rozdíl? Z průběžných výsledků ankety Českého rozhlasu na webu Hrdina.cz vyplývá, že se nijak zásadně od svých sousedů nelišíme. Myslí si to 55 % z 5227 hlasujících, kteří anketu k 12. červnu 2015 vyplnili. Osm procent respondentů je pak dokonce přesvědčeno, že jsme ještě odvážnější.

V případě českého národa se nabízí především srovnání se sousedními Poláky. Platí stereotyp, podle něhož se naši severní sousedé klidně ženou na smrt, zatímco Češi kapitulují? Astronom Jiří Grygar si myslí, že na něm přece jen něco bude.

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 12 (12.06.2015)

„Poláci byli v roce 1939 ještě v daleko těžší situaci než my, když se na ně vrhl zároveň Sovětský svaz a nacistické Německo. A oni přestože měli někdy ještě šavle a oddíly, které rajtovaly na koních, tak do toho šli. Měli velké ztráty, ale jejich duše není tolik zlomená, jako duše našeho národa,“ tvrdí Jiří Grygar. S Grygarem se shoduje více jak třetina respondentů, která si myslí, že jsme méně stateční než ostatní národy.

Naopak fotograf Jan Saudek je přesvědčen, že si Češi ve statečnosti se svými sousedy nijak nezadají. „Poláci jsou velcí frajeři a skvělí bojovníci. Já mám ale pocit, že Češi tak jak se projevili v druhé světové válce – ať už u Buzuluku, Dukly nebo v britském královském letectvu – prokázali, že jsou stateční kluci,“ nepochybuje o hrdinství českého národa fotograf Jan Saudek. Sám za největší hrdiny považuje parašutisty, kteří zlikvidovali Reinharda Heydricha.

„Já si nemyslím, že bychom byli národ zbabělců. Zkrátka jsme neměli příležitost v roce 1938 ukázat svoji bojovnost. Ale věřím, že hoši byli připraveni. Tu příležitost jsme neměli a já bych si přál, aby už žádná podobná příležitost nikdy nebyla,“ říká Jan Saudek.

Divadelník Petr Forman soudí, že nám chybí trochu víc sebevědomí. „My se vždycky trochu přihrbíme, ale neznamená to, že nejsme hrdinský národ. Myslím, že naši lidé prokázali v historii několikrát, že jsou připravení a ochotní za ten národ zabojovat a projevit hrdinství. Ale asi jsou národy, které jsou hrdější a tím pádem jsou více připraveni se do boje vrhnout,“ přemýšlí Petr Forman.

Spustit audio