Nárůst antisemitismu v Británii, oslavy sv. Vladimíra a dokument Nejmenší armáda světa

1. srpen 2015

Počet protižidovských incidentů ve Velké Británii vzrostl. Od ledna do června jich bylo ohlášeno o 53 procent více ve srovnání se stejným období loňského roku.

Lidé oznámily například 44 násilných útoků, z toho dva klasifikované jako „extrémní násilí“, nebo 35 případů poškození a znesvěcení židovského majetku. K téměř polovině došlo v Londýně. Ve své zprávě to uvádí Community Security Trust.

Organizace monitoruje bezpečnostní situaci více než čtvrt milionu britských židů už od roku 1984. Britská policie po lednovém přepadení košer obchodu v Paříži posílila hlídky u synagog a jiných židovských míst.

Oslavy tisícího výročí od smrti sv. Vladimíra

V Rusku a na Ukrajině v těchto dnech vrcholí oslavy připomínající svatého Vladimíra. Od jeho smrti letos uplynulo tisíc let. Vladimír jako panovník středověké Kyjevské Rusi zavrhl pohanské kulty a přijal pro zemi křesťanství. Letošní náboženské slavnosti ale komplikují napjaté vztahy obou zemí. Ty poznamenaly i vztahy mezi pravoslavnými představiteli v Moskvě a Kyjevě, ale i mezi ukrajinským duchovenstvem.

Vraždy duchovních na Ukrajině

Dvě vraždy duchovních na Ukrajině během pár dní hlásí Agentura Fides. Sestra Alevtina z Florovského kláštera v Kyjevě byla nalezena mrtvá ve svém bytě 29. července. Měla svázané ruce a její tělo neslo stopy mučení. Potvrdila to Unie ukrajinských křesťanských pravoslavných bratrstev.

Střelným zraněním podlehl ve středu ráno také kyjevský kněz Roman Nikolajev. Duchovní se stal terčem útoku víkendu v Kyjevě. V bytovém domě v ulici Hrdinů Stalingradu mu pachatelé střelili do hlavy dvě kulky a z místa činu utekli. Kněze neokradli. Oba zavraždění byli příslušníci Ukrajinské pravoslavné církve Moskevského patriarchátu.

Na filmovém festivalu v Benátkách představí snímek z vatikánské produkce

Poprvé v historii se na filmovém festivalu v Benátkách představí snímek z vatikánské produkce. Dokument s názvem „Nejmenší armáda světa“ režiséra Gianfranca Pannonia je sondou do života nováčků Švýcarské gardy, instituce s 500-letou tradicí. Film bude v Benátkách prezentován mimo soutěž.

Spustit audio