Návod na půlmaraton ukázal, jak se za krátkou dobu připravit na náročný závod

11. červen 2016

Úžasné, nádherné, byl to zážitek, nevěřím, že jsem to dokázala! Taková slova zaznívala v sobotu 4. června večer od sedmi lidí, které jsme více než dva měsíce sledovali v unikátní reality show Návod na půlmaraton. Všichni úspěšně doběhli do cíle náročného závodu.

Autorka pořadu Mária Pfeiferová sledovala běžce i na trati. Ti celý půlmaraton zvládali bez větších potíží. „Klídek, pohoda, užíváme si to,“ hlásil Zbyněk na sedmnáctém kilometru.

„Je mi dobře, běží se mi fajn,“ potvrzovala Alena, která do Návodu na půlmaraton vstoupila bez větších sportovních zkušeností a musela také bojovat s kily navíc. Její výkon chválil i trenér Lukáš Martinek, který ji po celý závod doprovázel. „Musím přiznat, že Alča běží mnohem lépe, než jsme čekali. Prostě šlapeme, to nemá chybu,“ dodal.

V cíli nechyběly silné emoce. „Bylo to nádherné, celá trasa krásná. A když jsem měla pocit, že už nemůžu, tak jsem si řekla, že prostě ještě můžu a běžela dál,“ vyprávěla Daniela. Všichni byli nadšení, že náročný závod zvládli, nejrychlejšího běžce Petra navíc těšil pro něj vysněný výsledný čas 01:40:09.

Co si zapsali účastníci Návodu na půlmaraton po závodě

Alena, 48 let
Zdravím všechny co nám fandili. Jsem plná dojetí a dost naměkko. Trenér Lukáš Martinek mě provedl celým půlmaratonem a já za dvě hodiny a 45 minut byla v cíli. Medaile se tak houpala na krku i mně. Moc děkuji Lukášovi, nebylo to asi jednoduché se mnou běžet, ale pro mne to byl neskutečný zážitek. Po sedmém kilometru se k nám přidal i můj syn, takže se o mě celou cestu starali dva chlapi. Kdo to má? Budete mi hodně chybět, ale slibuji, že dál budu žít v tomto rozjetém životním stylu.

Lucie, 48 let
Atmosféra závodu byla úžasná, spousty fanoušků, mí nejbližší operativně přebíhají kolem trasy, aby mě mohli co nejčastěji povzbuzovat. Skvělé! O co jsem musela ubrat z tempa kvůli bolavému kolenu, o to víc jsem si mohla užívat fandění kolem. A je tu cíl! Úžasné, jsme borci, zvládli jsme to všichni, objímáme se, gratulujeme, zasloužené finále našeho snažení!

Lucie, která se na půlmaraton připravovala s Českým rozhlasem, na trati

Daniela, 46 let
Děkuji všem za podporu, celému týmu Českého rozhlasu a hlavně svému partnerovi, který mě doprovází a dělá mi zázemí. Jsem šťastná za všechny z našeho týmu, že to dali... Jupííííííííí!

Dana, 45 let
V den závodu mi od rána bylo všelijak, pocit strachu byl dost podobný tomu před maturitou. Odpoledne po rozhovorech pro Český rozhlas nervozita trochu opadla. Atmosféra na startu závodu byla úžasná. Jsem moc ráda, že se mnou a Alčou běžel náš trenér Lukáš. Po celou dobu nám poskytoval maximální psychickou podporu a zároveň nám podával energetické gely, pití a banány z občerstvovacích stanic. Po trase závodu stály mraky lidí, jejich fandění bylo velmi povzbudivé! Běželo se mi dobře, hlídala jsem si tep, aby se nezvyšoval. Tři kilometry před cílem mě začala doprovázet po chodníku moje kamarádka Mirka. Běželo se mi hned líp, bavila mě, vyprávěla mi různé veselé historky, fandila mi a strhla tím i další lidi. Posledních 100 metrů jsem si troufla přidat na tempu a doběhla do cíle! Neskutečné! Vždyť já si nevěřila, že to dokážu! Ten úžasný pocit překonání sebe sama! Na úplném začátku projektu jsem si přála, abych tu štreku vůbec uběhla, pak jsem si směle přála, aby se mi to povedlo do tří hodin. Měla jsem obrovskou radost, že jsem zvládla doběhnout za dvě hodiny a 44 minut! Jsem si jistá, že bez předepsaných tréninků od Lukáše, který mě naučil běhat, bych to nezvládla.

Zdeněk, 45 let
Opravdu super akce. Nečekal bych, že se dá běžet 21 kilometrů a přitom se nezadýchat, nemít bolavé nohy, mít pořád chuť běžet dál a být stále vysmátý (v duchu našeho startovního hesla). Moc jsem si to užil a díky všem, kteří nás připravovali a všem z Českého rozhlasu. Pro mě se Návod na půlmaraton opravdu moc povedl.

Petr byl z rozhlasového týmu v cíli jako první. Půlmaraton zvládl v čase 01:40:09

Zbyněk, 47 let
Bylo příjemné být členem "stáje" se zázemím a nebýt na vše sám. Běželo se v pohodě, i když na konci už přeci jen dřevěněly nohy. Nebyl vůbec problém s dechem ani s fyzičkou, prostě jen ty nohy to ještě tak dobře neumí. Byla to veliká zkušenost a v cíli skvělý pocit. Kdyby mi někdo před začátkem tohoto projektu řekl, že za pár měsíců, po nulových zkušenostech s vytrvalostním během, uběhnu 21 kilometrů, asi bych ho považoval za šílence. Je vidět, že v každém člověku se skrývá potenciál. Díky všem za možnost si něco nového vyzkoušet a něco nového v sobě objevit.

Petr, 45 let
Jsem šťastný, dokázal jsem to! Bylo to tvrdé, sáhnul jsem si na samotné dno svých sil, jak se říká, šel jsem na doraz. A výsledkem byl čas, o kterém jsem snil. Chci poděkovat celému týmu Českého rozhlasu České Budějovice a našim andělům Lukášovi a Davidovi. A závěrem doufám, že se celá naše parta zase setká příští rok na dalším ročníku půlmaratonu v Českých Budějovicích.

Jak projekt hodnotí trenér Lukáš Martinek ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity

Když sedm odvážných přišlo s tím, že zvládnou půlmaraton, měl jsem pochybnosti. Někteří měli sportovní zkušenosti, jiní začínali úplně od začátku. Obzvláště u začátečníků bylo velmi složité sestavit trénink, aby byl zdraví přínosný a zároveň tak intenzivní, aby po třech měsících dokázali zaběhnout půlmaraton pod tři hodiny.

Cestu za vysněným cílem nám komplikovaly nemoci, zranění, počasí, někdy nechuť, čas… Ale nikdo to nevzdal, všichni bojovali. Poslední pochyby jsme společně nechali na startu a vyběhli. Ze dne se pomalu stávala noc a za svitu lamp jsme s týmovými začátečníky doběhli do cíle. Nemá asi smysl popisovat, v jak euforické náladě jsme byli, když jsme zjistili, že máme téměř dvacet minut rezervu. Ano, doběhli jsme všichni - Petr v rekordním čase a začátečníci, kteří už dávno začátečníky nebyli, zdaleka ne poslední.

Před startem půlmaratonu Český rozhlas vysílal přímý přenos. Autorka pořadu Návod na půlmaraton Mária Pfeiferová hovoří s trenérem Lukášem Martinkem a výživovým poradcem Davidem Kimmerem

Trénink byl postaven všem přímo na míru, což se v den závodu zúročilo. Ale mnohem víc než pouhý trénink bylo cítit přesvědčení a psychická pohoda našeho týmu. Motivace a chuť překonat nejen dlouhou trať, ale především sebe samotné.


Jak projekt hodnotí výživový poradce David Kimmer ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity

Z pohledu výživy šlo vše tak, jak mělo. Alena s Danou nejvíce potřebovaly redukci váhy, což se povedlo. Každá shodila přibližně 10 kilogramů čistého tuku - zhruba 3 kilogramy za měsíc, takže se jedná o ideální a zdravý způsob hubnutí. Tělesného tuku se zbavili i Zdeněk a Zbyněk, každý shodil asi tři až čtyři kilogramy.

Další skupinku tvořili ti, kterým nešlo primárně o redukci váhy, ale spíše o to se dostat do kondice a vylepšit si stravovací návyky. Snažili jsme se udržet nebo navýšit aktivní tělesnou hmotu. I to se podařilo a běžci byli připraveni na 21 kilometrů.

Výživu jsme nepodcenili ani v den závodu a především přímo při závodě. Příjem dostatečné a kvalitní energie má totiž zásadní vliv na podaný výkon.

NÁVOD NA PŮLMARATON – první reality show Českého rozhlasu České Budějovice. Účastníky sledovala Mária Pfeiferová, odborně vedli trenér Lukáš Martinek a výživový poradce David Kimmer. Všechny díly najdete zde.


Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Související