Účastníci realityshow Návod na půlmaraton opět vyběhnou na trať budějovického půlmaratonu

29. květen 2019

Rozhlasová realityshow Návod na půlmaraton stále nekončí. Všichni účastníci se běhu stále věnují a v sobotu 1. června odstartují do svého už čtvrtého závodu pod záštitou Českého rozhlasu České Budějovice.

Jedinečný projekt začal v roce 2016. Český rozhlas připravil dobrovolníky na Budějovický půlmaraton. Někteří tento náročný závod běželi poprvé, jiní si chtěli zlepšit osobní rekord.

Autorka pořadu Mária Pfeiferová spolupracovala s trenérem Lukášem Martinkem a výživovým poradcem Davidem Kimmerem. Ti na běžce po celou dobu dohlíželi a připravili jim individuální tréninkový plán. 

A jak se připravují na letošní závod Budějovického půlmaratonu?

Alena Koukalová
Do projektu Českého rozhlasu jsem se přihlásila v roce 2016. Měla jsem velkou radost, že jsem byla vybrána, ale i velkou nadváhu. Takže mé první tréninky byly jen pochodovací. Podařilo se mi shodit pár kilo a cítila jsem se se velmi dobře. Od té doby jsem zaběhla pět půlmaratónů, ale ten první byl nejkrásnější a nejemotivnější. Měla jsem kolem sebe skvělý tým lidí. Nyní se připravuji na můj šestý a snad vše zvládnu v časovém limitu. Děkuji Českému rozhlasu, za to, že mě takhle krásně dokázal rozběhat.

Petr Buchlovský
Do 45 let jsem maximálně běhal jeden kilometr v rámci fyzických testů v zaměstnání. Pak mě kamarád upozornil na výzvu Českého rozhlasu na zaběhnutí prvního půlmaratonu. Tato akce mě úplně pohltila a teď už bez běhání nedám ani ránu. Každý rok si zaběhnu dva až tři maratony. Největší zážitek byl pro mě první a zatím jediný ultramaraton (100 km). Taky se mi podařilo zbláznit moje dvě dcery, které začaly běhat se mnou.

Dana Čápová ukazuje medaili se zaběhnutým časem

Dana Čápová
Po prvním půlmaratonu, který jsem uběhla díky seriály Českého rozhlasu, jsem běžela ještě další tři a mnoho kratších závodů. Mimochodem, medaile se mi už skoro nevejdou do šuplíku. Nejsem žádná velká závodnice a s přibývajícím věkem je mi jasné, že nemůžu očekávat větší výkony, takže mým cílem je závod doběhnout do limitu a nebýt poslední a to se mi zatím stále daří. Nejvíc mě však potěšilo, že jsem namotivovala k běhu i mé přátele. I v zaměstnání jsme vytvořili firemní běžecký tým, se kterým jsme běželi půlmaraton v Praze a v září poběžíme půlmaraton v Hamburgu. Ani ve snu by mě nenapadlo, že budu s mým hobby-během takhle cestovat. To tehdy ta výzva z Českého rozhlasu České Budějovice mě prakticky zvedla z gauče. Od té doby se cítím fyzicky velmi dobře a lépe odolávám stresům. Těším se, že se na sobotním půlmaratonu opět setkáme se spoluběžci a autorkou pořadu Návodu na půlmaraton Márii Pfeiferovou.

Zdeněk Chaloupka
Začal jsem běhat až od přípravy na půlmaraton, od té doby běhám pravidelně. Oblíbil jsem si pohyb venku za každého ročního období a počasí. Podařilo se mi vytvořit kolem sebe partu kamarádů a kolegů, se kterými se jdeme rádi proběhnout, aniž bychom moc řešili čas a pravidelně se spolu účastníme různých běžeckých akcí jak ve městě, tak i v přírodě. Hlavně si to spolu užíváme. Největšími běžeckými zážitky letošního roku byl Lipno Ice maraton - pro nás půlmaraton v rozmoklém sněhu na zamrzlé hladině Lipna a štafeta Vltava Run ze Šumavy do Prahy se skvělým týmem Českého rozhlasu České Budějovice.

Daniela Kroužilová
V roce 2014 jsem šla horský závod dvojic Beskydskou sedmičku, pravidelně jsem trénovala výstupy na Kleť. Jelikož ježdění na Kleť je časově náročné, zkusila jsem běh. Byla jsem nominována do party Návodu na půlmaraton v Českém rozhlase České Budějovice a od té doby běhám. Letošní Vltava Run mi opět potvrdil, že moje heslo Never give funguje. Mám ráda atmosféru kolem běžeckých závodů, lidi se stejným cílem. Doběhnout!

Zdeněk, Zbyněk, Dana a Lubomír Smatana na maratonu na Lipně

Zbyněk Mácha
Nevím, co bych mohl napsat jiného, než že vůbec nestíhám a na trénink běhu nebyl vůbec čas. Také trochu trápilo koleno a tak jediná příprava od loňského podzimu je od začátku roku Lipno ice maraton se Zdeňkem a Pepou. Pak dlouho nic, pár krátkých tratí, 10 km maraton štafeta na výstavišti v Českých Budějovicích, jednou běh kolem Světa a pak jednou Urban Challenge v Praze s týmem "Meger". Myslím, že v sobotu bude definitivně po mně. :-)

Lucie Součková
Mám ráda pohyb venku v přírodě, takže k turistice a kolu jsem přidala běh. Intenzivní trénink byl až s rozhlasem v přípravě na půlmaratón a rozhodně nelituji! Skvělá parta lidí,  úžasná atmosféra závodů,  kde jde JEN o uběhnutí. Proč běh? - výborná relaxace, vyčistí hlavu, časově flexibilní. I když jsem se v poslední době ze zdravotních důvodů vrátila k pomalejšímu pohybu - chůzi a turistice, ráda přijdu fandit a podpořit naši partu na startu dalšího budějovického půlmaratónu.

autoři: Mária Pfeiferová , Miroslav Tichák
Spustit audio

Související