Návrat Ďáblovy bible

19. září 2007

Codex gigas, největší rukopisná kniha světa a jeden ze sedmi divů středověku, bude k vidění od 20. září do 6. ledna 2008 na výstavě v pražském Klementinu. Národní knihovna ČR ji připravila spolu s Národní knihovnou Švédska. Unikátní kniha, vážící 75 kg a měřící na výšku skoro jeden metr, se tak po téměř 360 letech vrací zpět do Čech, i když jen formou zápůjčky. V prostorách Klementina byl k této příležitosti zbudovaný nový trezor, ve kterém bude kniha vystavena. Otevřena bude na straně 290, kde se nachází vyobrazení ďábla, jenž dal knize jméno. Do trezorového výstavního prostoru budou návštěvníci vpouštěni na základě časových vstupenek, které lze již od pondělka zakoupit. Za hodinu tak knihu zhlédne pouze 60 návštěvníků. Na výstavě se kromě originálu Ďáblovy bible můžete v obou barokních chodbách Klementina seznámit s jejím obsahem a jejím putováním během staletí.

Zrod Ďáblovy bible je nejasný, vznikla na počátku 13. století pravděpodobně v klášteře benediktinů v Podlažicích na Chrudimsku. Bohužel se o tomto klášteře moc zpráv nedochovalo, protože v roce 1421 zanikl. Autorství se přičítá tamnímu mnichovi, který ji údajně podle legendy sepsal s pomocí ďábla za jedinou noc. Poslední zápis v nekrologu je z roku 1227 - o úmrtí moravského markraběte Vladislava. Z Podlažic bible putovala do cisterciáckého kláštera v Sedlci u nynější Kutné Hory. Odtud se vrací roku 1295 zpět do majetku benediktinů do Břevnovského kláštera, kde je více než 100 let uložena v knihovně. V roce 1420 byl klášter vypálen husity, ale před tím byla kniha odvezena do Broumova, kde byla střežena a později se stala součástí slavných sbírek Rudolfa II. Na konci třicetileté války v roce 1648 byla uloupena Švédy a odvezena coby válečná kořist, jako dárek královně Kristýně.

Ďábel z Codexu gigas

Kromě nejstarší Kosmovy kroniky české obsahuje Codex gigas latinský opis celé Bible, různé traktáty, seznam podlažického bratrstva, nekrolog se jmény více než 1500 zemřelých a dokonce i magická zaklínadla.

Informace o vstupenkách

Codex gigas na stránkách Královské knihovny ve Stockholmu

Spustit audio