Návrat ke kořenům

13. říjen 2005

Každý z nás si alespoň jednou v duchu položil otázku: kdo byli mí předkové? Obyčejně se sami moc daleko do minulosti nedostaneme - otec, matka, jejich rodiče a prarodiče. U většiny z nás tady informace pomalu končí. V historiích některých rodin se občas vyskytují nezapomenutelné osobnosti (nezapomenutelné většinou svými činy či např. nezřízeným způsobem života), o kterých se vypráví po generace doslova legendy. Jak to ale ve skutečnosti bylo?

Zájem o historii vlastní rodiny je spolu se zájmem o dějiny rodné obce nejčastěji uváděným badatelským tématem. Vyhledávání informací v archivech však bývá přirovnáváno k běhu na dlouhou trať. Odměnou vytrvalým badatelům bývá setkání s vlastní minulostí a nahlédnutí do života předků.

Historický dokument

Pro všechny, kteří se o minulosti chtějí dozvědět více, připravil Národní archiv a Československá genealogická společnost výstavu nazvanou Návrat ke kořenům - běh života v archivních dokumentech. Jejím cílem je představit návštěvníkům genealogii nejen jako vědu, ale především jako náročnou zálibu těch, kteří zatoužili přiřadit k vyhledávaným jménům konkrétní tvář a nahlédnout více do historie života svých předků. Ve spolupráci se zemskými, oblastními a okresními archivy se autoři expozice snažili vyhledat v depozitářích vedle známých dokumentů především méně využívané písemnosti, které se vztahují k životnímu cyklu. Návštěvníkům je představují ve čtyřech zastaveních a obracejí tak jejich pozornost od zdobných rodokmenů k příběhům ze života předchozích generací, o nichž mohou bohaté fondy archivů hodně vyprávět.

Výstava je otevřena od 24. září do 6. listopadu 2005 denně kromě pondělí 10.00 - 17.30 h. Vstup je zdarma.

Národní archiv - výstavní sál
Archivní 4
149 01 Praha 4 - Chodovec

Spustit audio