Návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v Izraeli

2. květen 2005

Prezident Vladimir Putin byl vůbec první ruský či sovětský vůdce, který kdy do Izraele přijel. Hýřil dobrou vůlí, vstřícností a přátelstvím k židovskému státu; navzdory bezpečnostnímu riziku navštívil i nejposvátnější místo židů, Zeď nářků, a při návštěvě Muzea Památníku holokaustu Jad vašem si na hlavu poslušně nasadil jarmulku. O kontroverzních otázkách raději vůbec nehovořil, aby na průběh jeho pobytu nepadl ani jediný stín. Zároveň ale ani v nejmenším neustoupil ze svých názorů a nepřehodnotil žádný svůj záměr.

Nejspornějším bodem čtvrtečního setkání s izraelským premiérem Arielem Šaronem byl nepochybně ruský plán prodat Sýrii protiletadlové střely. Izrael se obává, že by jej mohly ohrozit a ještě nebezpečnější by pro něj byly, kdyby se dostaly do rukou teroristům. Putin ale do Izraele nepřijel o svém záměru jednat, natož pak si ho nechat vymluvit; ujistil izraelské představitele, že střely jsou vlastně neškodné hračky, které nepředstavují prakticky žádné nebezpečí, a když se odmontují od odpalovacího zařízení, jsou ve skutečnosti doslova nepoužitelné.

Stejný postoj ruský prezident zaujal i v otázce íránského jaderného programu. Ano, i Moskvu znepokojuje mezinárodní podezření, že by se Írán mohl snažit vyrobit atomovou zbraň, ale ruské dodávky pro jadernou elektrárnu Búšehr jsou přece výhradně mírového charakteru a k nekalým cílům je rozhodně nelze zneužít. Ruské rozvědky teď zkoumají, nakolik je íránské usilování o jadernou zbraň reálné, pravil ustaraně Putin a ujistil Šarona, že Rusko by nikdy neudělalo nic, co by ohrozilo Izrael. Má tam totiž velké množství přátel, které by přece nevystavil žádnému nebezpečí.

Vedle přátel má však Putin v židovském státě také nepřátele. K těm patří například pět ruských oligarchů, kteří z Ruska utekli, aby je nepotkal stejný osud jako bývalého šéfa ropné společnosti Jukos Michaila Chodorkovského. Mediální magnáti Boris Berezovskij a Vladimir Gusinskij a tři významní akcionáři Jukosu v čele s Leonidem Něvzlinem se podle izraelského Zákona návratu stali izraelskými občany. Média očekávala, že Putin bude na Šaronovi požadovat jejich vydání do Ruska, což ovšem premiér už předem vyloučil. Sdělovací prostředky také varovaly, že zmínění oligarchové plánují v době Putinovy návštěvy protestní akce proti postupu ruských úřadů v kauze Jukos a Chodorkovskij.

Nic z toho se nestalo; rozsudek nad Chodorkovským byl těsně před Putinovým příjezdem do Jeruzaléma odložen, a tak se na něj všeteční novináři nemohli ptát, a ani oligarchové v Izraeli tudíž nepodnikli nic. A Putin se zase nezmínil o nich Šaronovi.

Jedním z cílů návštěvy ruského prezidenta v Izraeli bylo nepochybně posílení vzájemných obchodních vztahů. Obě země si každoročně vymění zboží v hodnotě okolo jedné miliardy dolarů; Izrael nakupuje ruskou ropu a uvažuje o zemním plynu. Navíc existují rozsáhlé možnosti izraelských investic v Rusku: v Izraeli žije jeden a půl milionu ruských židovských přistěhovalců, kteří představují více než čtvrtinu všech obyvatel židovského státu. Navíc se jich řada do Ruska v posledních letech paradoxně vrací, ať už kvůli pocitu druhořadosti v izraelské společnosti, nebo nezaměstnanosti a finančním potížím. Podle údajů agentury Reuters se jich od rozpadu Sovětského svazu vrátilo 50.000 a izraelské zdroje hovoří dokonce o dvojnásobku.

V pátek ruský prezident jako vůbec první hlava státu navštívil nového předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. V Ramalláhu se mu dostalo nejslavnostnějšího přijetí a s Abbásem, který vystudoval v Moskvě, si Putin dokonce popovídal rusky. Prezident Palestincům potvrdil, že jim Moskva prodá dva vrtulníky a komunikační zařízení, prohlásil, že samospráva potřebuje zbraně, aby mohla bojovat proti teroristům, vyslovil Abbásovi maximální podporu a přislíbil pomoc při výcviku bezpečnostních složek a budování palestinské infrastruktury.

Vladimir Putin zkrátka na Blízký východ přijel, aby zde posílil vliv Ruska. Usmyslel si, že na podzim v Moskvě uspořádá rusko-izraelsko-palestinský summit, a přestože jej Spojené státy i Izrael odmítly jako předčasný, prezentoval svůj návrh v pátek Palestincům, kteří ho jako jediní uvítali. Rusko by se na Blízkém východě zřejmě rádo stalo jakousi protiváhou Spojených států, což by se líbilo i Palestincům, kteří si stěžují, že Washington straní Izraeli. Někteří izraelští a palestinští politologové jsou přesvědčeni, že vzhledem k mnoha vnitřním problémům, slabé ekonomice i válce v Čečensku Rusko na tak významnou mezinárodní roli momentálně nemá.

Americké a izraelské zpravodajské zdroje si tím ale tak jisté nejsou. Varují, že Rusko usiluje o upevnění pozic na Blízkém východě všemožnými způsoby a mimo jiné udržuje styky s radikály v celé oblasti. Závěrem ocitujme ruského šachového šampiona Gariho Kasparova, který Izraelcům v pátečním rozhovoru pro Jerusalem Post vzkázal: Putinovi nevěřte!

Spustit audio