Návštěva Šarona a Abbáse ve Washingtonu

1. srpen 2003

Přestože obě návštěvy měly především zdvořilostní charakter a Spojené státy chtěly dát oběma stranám i celému světu najevo rovnoměrnou podporu Izraeli i Palestincům v jejich mírovém úsilí, naznačily určité hranice této podpory. Oba premiéři přijeli do Spojených států podrobně vyložit své pozice a vysvětlit své požadavky i odmítavá stanoviska. Americký prezident George Bush je pozorně vyslechl a s lecčíms souhlasil, ale zároveň zaujal překvapivě nesmlouvavý postoj.

Hlavní stížností Palestinců byl izraelský plot, jak jej nazývá Izrael. Plot má v konečném stádiu oddělit palestinská území na Západním břehu Jordánu od území izraelského. Izrael jej buduje proto, aby zamezil nebo alespoň omezil teroristické útoky a dokončil už 147 kilometrů této důmyslné elektronické konstrukce, jejíž každičký kilometr ho stojí milion amerických dolarů. Palestinci s jeho vybudováním vášnivě nesouhlasí. Podle nich proniká na palestinská území, komplikuje život Palestincům a předjímá hranice budoucího palestinského státu.

Podle zprávy, kterou nedávno zveřejnil monitorovací tým Evropské unie, Spojených států, Norska, OSN a Světové banky, plot nezákonně k židovskému státu přiřadil několik židovských osad v oblasti Džanínu, a dvanácti tisícům Palestinců neumožnil přístup k sociálním službám, školám i vlastním polím.

Palestinci plot nazývají "zdí" a předseda vlády Jásir Arafat dokonce rovnou zdí "berlínskou", která podle něj palestinské území rozděluje na "ghetta".

Premiér Abbás minulý týden Bushovi vysvětlil, proč je třeba výstavbu této bariéry zrušit. A americký prezident ho potěšil konstatováním, že je to skutečně problém. Po návštěvě izraelského premiéra Sharona přinesla izraelská média radostnou zprávu, že Bush pochopil bezpečnostní nutnost plotu a na jeho zrušení už netrvá. Izraelský server Debkafile, který čerpá z vlastních důvěryhodných zdrojů, ale cituje washingtonské prameny, které hovoří jinak. Bush Sharonovi nařídil zrušení plotu a jeho výstavba má být pozvolna zastavena.

Důvodem prý není Bushovo pochopení pro palestinské důvody, ale konzistence vlastní politiky, vysvětluje Debkafile. Amerika už dva roky neúnavně bojuje proti terorismu. A ten je třeba vymítit a nikoliv zavřít do nějaké ohrádky. Sharonovi bylo údajně jasně naznačeno, že bude-li na výstavbě plotu trvat, riskuje vážnou roztržku se Spojenými státy. Tu si Izrael nemůže dovolit, a tak prý Sharonovi nezbylo, než pozvolné zastavení výstavby plotu slíbit.

Palestinci by se tedy mohli radovat. Bush dal však se stejnou neústupností najevo Abbásovi, že musí rozpustit teroristické organizace. A aby mu jasně ukázal, že to myslí vážně, věnoval mu místo slibovaných dvou set milionů dolarů na pomoc palestinské samosprávě, šek na pouhých dvacet. Údajně mu k tomu řekl, že pokud proti teroristickým organizacím razantně nezakročí, nemohou Palestinci počítat s americkou podporou vyhlášení samostatného Palestinského státu, jehož vznik mezinárodní mírový plán předpokládá v roce 2005.

Obě strany oficiálně vyjádřily nad jednáním ve Washingtonu uspokojení, ale ve skutečnosti prý oba premiéři odjeli zklamaní. Sharon bude mít velké potíže s obhájením svého slibu zastavit výstavbu plotu před izraelskou veřejností a pro Abbáse bude nadlidský úkol likvidace teroristických uskupení. Palestinský ministr bezpečnosti Muhammad Dahlan se ve středu nechal slyšet, že samospráva to vůbec nemá v úmyslu, a že to ani není v jejích silách.

Izraelský ministr obrany Šaul Mofaz na středečním jednání s Dahlanem vyjádřil obavy, že palestinská neochota v této otázce může vyústit v kolaps dohodnutého příměří. Zpravodajské informace prý naznačují, že příměří s teroristickými organizacemi Hamás, Islámský džihád a Fatáh, původně dohodnuté na tři měsíce, celou dobu nevydrží, a že hrozí ještě intenzivnější teroristické útoky, než před červnovým summitem Izraele, Palestinců a Spojených států v jordánské Akabě.

Sharon bude za své ústupky čelit mohutné kritice na domácí scéně. O stavbě plotu rozhodla už předchozí vláda Ehuda Baraka a jeho Strana práce dnes Sharonovi vyčítá, že odkládání jeho výstavby přivodila zbytečnou smrt desítkám obětí teroristických útoků. Zrušení plotu si tedy nepřeje ani pravice, ani levice.

Shoronovi nepomohou ani dílčí americká vítězství, jakým je například Bushova podpora v otázce propouštění palestinských vězňů. Izraelská vláda před Sharonovou návštěvou Washingtonu udělala vstřícné gesto a schválila amnestii pro zhruba stovku vězněných příslušníků Hamásu, Islámského džihádu a Fatáhu. A nejmenovaný izraelský diplomatický zdroj pak dokonce uvedl, že těchto propuštěných má být skoro 600.

Bush však Sharona podpořil v tom, že vězňové, kteří "mají na rukou krev Izraelců", jak říká židovský stát, z věznic vyjít nemají. Stejně jako vězni, u nichž je vysoká pravděpodobnost, že by po propuštění pokračovali v teroristické činnosti. Podle serveru Debkafile je Bushovo pochopení dozajista ovlivněno i přihlédnutím Guantanamu. Bush koneckonců před měsícem odmítl žádost britského premiéra Tonyho Blaira o vydání devíti vězněných britských občanů, připomíná server.

Když výsledky jednání obou blízkovýchodních premiérů shrneme, hovořil prezident Bush s oběma ve stejném duchu. Oběma zadal obtížně splnitelné úkoly a odjel na dovolenou. Tyto úkoly trochu připomínají přání macechy z pohádky O dvanácti měsíčkách. Blízká budoucnost ukáže, jestli Sharon a Abbás budou mít stejné štěstí, jako pohádková Maruška.

Spustit audio