Návštěva Seamuse Heaneyho

17. květen 2002

Do neděle 19. května bude na návštěvě v Praze jeden z nejvýznačnějších irských a evropských básníků, nositel Nobelovy ceny za literaturu, Seamus Heaney.

Seamus Heaney přijel do Prahy 15. května na pozvání Programu irských studií filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Tento prestižní program působí za podpory irské vlády od roku 1994 jako součást Ústavu anglistiky a amerikanistiky UK FF a je zaměřen na výzkum a výuku irské literatury a kultury v jejím širším kontextu. Již několikrát byl mezinárodně oceněn. V rámci své snahy o prohlubování česko-irských kulturních vztahů zve pravidelně do České republiky významné představitele irské literární a akademické obce. Doposud jeho pozvání přijali básníci Derek Mahon, David Wheatley, Vona Groarkeová a dramatik Tom Murphy.

Seamus Heaney

Návštěvu Seamuse Heanyho s chotí organizuje spolu s Programem irských studií UK FF Irské velvyslanectví v Praze. Akce byla podpořena Výborem pro kulturní vztahy irské vlády.

Seamus Heaney (*13. 4. 1939, hrabství Derry, Severní Irsko) je autorem řady básnických sbírek, které jsou české veřejnosti známy především z výborů Přezimování pod širým nebem (1985) a Jasanová hůl (1998) či z antologií Vzdálené tóny naděje (2000) a Ostrovy plující k severu (1989). Je také autorem čtyř knih esejů o irské a světové literatuře; jeho kritické postřehy ovlivnily celou generaci spisovatelů a kritiků a jeho odborná práce změnila způsob vnímání irské poezie i poezie obecně. Heaney též překládá ze staré irštiny (středověký nábožensko-poetický text o prokletém králi Sweeneym (Sweeney Astray) či z řečtiny (Sofoklés). Jeho překlad staroanglického eposu Beowulf (1999) byl odbornou i laickou veřejností přijat jako jeden z nejvýznačnějších publikačních počinů posledního desetiletí a byl po zásluze oceněn Whitbreadovou cenou. V semdesátých a osmdesátých letech jedním z předních propagátorů poezie ze střední a východní Evropy a v nemalé míře se tak přičinil o významný vliv, který měli básníci z tehdejšího Československa, Ruska a Polska na vývoj poezie psané v angličtině. Jeho blízký vztah k české kultuře se dále obráží v nedávném překladu Janáčkova písňového cyklu Zápisník zmizelého (1999). Seamus Heaney přednášel na řadě světových univerzit. Byl např. hostujícím profesorem na americké University of California, Berkeley či řádným profesorem na britské Oxford University. Od roku 1981 působí na Harvard University ve Spojených státech, většinu času však tráví v irském Dublinu. V roce 1995 mu byla udělena Nobelova cena za literaturu.

Spustit audio