Navštivte "Jánošíkov dukát" v Rožnově pod Radhoštěm

22. červenec 2008

První víkend v srpnu budou ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm opět znít líbezné i temperamentní slovenské melodie. Od 1. do 3. srpna se tam totiž uskuteční jubilejní 10. ročník Mezinárodního festivalu slovenského folkloru v České republice JÁNOŠÍKOV DUKÁT 2008.

Na festivalu se představí 25 folklorních souborů především z České republiky, které se věnují jevištnímu zpracování slovenských lidových písní, tanců a melodií. Jako hosté vystoupí soubory ze Slovenska, ale také krajanské folklorní soubory a lidové hudby z Maďarska, Řecka, Ruska a Ukrajiny a kolektivy, které u nás reprezentují své národnostní menšiny.

V pátečním zahajovacím programu Z maľovanej truhlice přivítají ve skanzenu zúčastněné soubory, hosty i všechny návštěvníky letošního jubilejního ročníku dva vojenské folklorní soubory: domácí Vojenský umělecký soubor Ondráš z Brna a jeho slovenský protějšek Vojenský folklórny súbor Jánošík ze Zvolena. V areálu Dřevěného městečka se potom všichni účastníci festivalu i další zájemci o lidovou hudbu, píseň, tanec a dobrou náladu sejdou již tradičně Pri hudákoch.

Živou pozvánkou bude sobotní dopolední Roztančené náměstí a krojovaný průvod všech účinkujících nazvaný Rieka radosti, který bude mířit z náměstí T. G. Masaryka do Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě - na Komorní amfiteátr, kde se každý kolektiv krátce představí. Ve 14 hodin bude samostatný program nazvaný Zahrajme sa patřit dětským folklorním souborům. Potom už se budou na pódiu Komorního amfiteátru střídat naše i zahraniční kolektivy. I v letošním roce proběhne, a to již poosmé, populární mezinárodní klání v činnosti, která byla v minulosti výsadou hospodyněk, Mistrovství Valašského království ve stloukání másla.

V neděli bude pódium patřit jak programu cimbálových muzik a lidových hudeb, tak i letošním jubilantům a jejich gratulantům. Třídenní setkání souborů, folkloristů a milovníků slovenského lidového umění vyvrcholí v neděli 3. srpna v 15 hodin slavnostním galakoncertem nazvaným Z rodného kraja.

Součástí festivalu bude také jarmark lidových řemesel. Předvedení tradiční lidové umělecké výroby bude pro všechny návštěvníky určitě atraktivním obohacením festivalových dnů. Poskytne jim přímo na místě příležitost vidět na vlastní oči pracovat opravdové mistry lidového řemesla a třeba si i některou z činností svýma vlastníma rukama vyzkoušet, anebo si alespoň odvézt domů některý z krásných uměleckých předmětů.

Český rozhlas je mediálním partnerem festivalu. Přijměte naše pozvání na tento jedinečný svátek slovenského folkloru v České republice.

Spustit audio