Navždy jiná: tělo mi nedalo na vybranou

13. prosinec 2022

„Než jsem onemocněla, hrozně vášnivě jsem cvičila. Chtěla jsem mít dokonalé ploché břicho. Byla jsem na sebe velmi přísná a stále jsem se sebou byla nespokojená,“ vzpomíná fotografka Lucie. Její vztah k tělu i k sobě samotné pak zásadně otočila zkušenost s rakovinou. V posledním dílu podcastu Krása dává Linda Bartošová slovo ženám, jejichž životy ovlivňuje vážná nemoc, úraz nebo handicap.

„Moje vnímání krásy se otevřelo, dnes mi jizvy připadají velmi zajímavé,“ říká Lucie. „Tím, že jsem to zažila, dokážu to ocenit, protože vím, kolik je za tím bolesti a že se s tím ten člověk musel nějak smířit,“ vysvětluje.

Čtěte také

Zatímco Luciiny jizvy přibývaly postupně, během víceleté onkologické léčby a opakovaných operací, Kristýna zažila nečekaný úraz. V podcastu popisuje, jak se s následky popálení vařící vodou vyrovnávala ona i její okolí. A jestli jiný vzhled kůže ovlivnil její práci v médiích.

„Můžu si jít zvětšit pusu, prsa nebo zadek, ale tu ruku už mi nikdo nikdy nespraví, nikdy ji mít nebudu,“ říká Kateřina, která se právě sžívá s novou robotickou protézou. „Když mi ji protetik předával, řekl mi: i když se s ní teď třeba necítíš, ber to tak, že v baru nebude mít nikdo na ruce dražší věc než ty,“ směje se.

Onkologické onemocnění, těžký úraz nebo vrozený handicap. Poslechněte si příběhy žen, které si k jinému pohledu na krásu došly přes zkušenost s vlastním tělem.

autoři: Linda Bartošová , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.