Nebilancujte až s koncem nebo začátkem nového roku. A předsevzetí si dávejte kvůli sobě, radí psycholog Jan Vojtko

2. leden 2023

S koncem roku lidé bilancují a dávají si předsevzetí. „I v mé profesi je důležité neustále bilancovat,“ upozorňuje psycholog Jan Vojtko. „Co se týká předsevzetí, dělejte je pro sebe.“ Má pocit, že se mu povedla kniha Vztahy a pasti? Chtěl psát pokračování? Není psychologie v běžném životě moc? Co soudí a sociálních sítích? Jak vnímá současnou mladou generaci?

„V mé profesi je bilance neustálým tématem a rád bych to všem doporučil. Ne nadarmo se říká, že Vánoce a konec roku jsou stresovým obdobím, protože máme tendenci schovávat problémy pod koberec. Ale bylo by fajn vytáhnout je i během roku,“ radí odborník.

Jan Vojtko se domnívá, že předsevzetí jsou už trochu přežitkem. Přesto třeba posilovny bývají zkraje roku plné. „Ti, co pravidelně cvičí, říkají těmto lidem ledňáčci. Jsou to ti, kteří se rozhodli cvičit a konečně zhubnout. Ale pokud to nedělají pro sebe, ale pro svůj mikrosvět, ať už to jsou rodiče, děti či partneři, tak dlouho nevydrží.“

Pro úspěch předsevzetí je podle psychologa je důležité se s ním ztotožnit a dělat je pro sebe. „Důležité je umět si říct, proč mě to či ono trápí, proč to chci. Také je důležitá disciplína. Nové věci je třeba se napřed naučit a nečekat, že půjdou hned samy,“ uzavírá.

Spustit audio

Související