Nebojte se neúspěchu a pozvěte si do kuchyně mikroby, nabádá spoluautor knihy Zkvašeno. Jak doma správně fermentovat?

20. únor 2024

Vláďa Sojka, autor knihy Zkvašeno, učí ostatní, jaké jsou možnosti fermentace. Vytvořte si doma třeba kombuchu, tempeh nebo vodní kefír! Výbavu najdete v kuchyni: zavařovací sklenice, sůl, prkénko a nůž. „Když budete jíst jídlo ze základních surovin a necháte na něm pracovat vhodné mikroby, dočkáte se nových chutí.“ Jaké benefity konzumace takového jídla přináší? „Spokojenější střevní mikrobiom, díky němuž budete mít lépe vytrénovanou imunitu,“ vysvětluje benefity lektor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.