Nedaleko sečské přehrady bude stát další nádrž. Lesy ČR postaví suchý poldr

5. březen 2019 07:10

Kousek od Seče na Chrudimsku bude stát nádrž, která dokáže zastavit stoletou povodňovou vlnu. Lesy ČR vybudují systém protipovodňových opatření na Počáteckém potoce. Bude to stát víc než dvacet milionů korun

Poldr s hrází vysokou 8 metrů a dlouhou 147 metrů má stát přímo nad obcí Počátky. Hráz by měla dokázat zachytit stoletou povodňovou vlnu a zredukovat ji na desetinu. To je ale jen část plánovaných úprav, následovat bude vyčištění potoka, který obcí protéká, zpevnění koryta kamením, zvýšení svahů, odstranění nánosů pod mosty, nové lávky, brody a také třeba mokřadní tůň pro vzácné živočichy.

Podle sečské radnice byl od povodní sice pár let klid, ale v minulosti se prý často stávalo, že voda část území zaplavila. Problémy způsobily hlavně stromy popadané do potoka, který se následně ucpával, a voda ohrožovala domy na břehu. Proto je součástí stavby navýšení kapacity koryta Počáteckého potoka, aby vyšší průtok zvládl.

Stavba potrvá skoro rok a půl, poldr by měl být hotov ještě letos. Jen kvůli stavbě nádrže bude podle zadávací dokumentace potřeba vykácet víc než šest set stromů. Příští rok v červnu by měly být dokončené práce na korytě potoka. Sečská radnice proto upozorňuje na to, aby lidé kvůli stavbě počítali v Počátkách se zvýšeným provozem těžké techniky.

Spustit audio

Související