Nedomykavost chlopně by se měla řešit preventivně, říká kardiochirurg. Díky robotovi je to možné bez otevřené operace

14. březen 2024

Kardiochirurgové z motolské fakultní nemocnice nepotřebují při opravě dvoucípé srdeční chlopně otevírat pacientův hrudník. Nebezpečnou nedomykavost mitrální chlopně umí opravit pomocí robotické chirurgie. Stačí k tomu jen několik vpichů přes hrudní stěnu. Pacient se rychleji zotavuje a zákrok je komfortnější i pro operatéra.

„Žádný klasický chirurgický řez. To, co tady máme na hrudníku označené, jsou vpichy – ve 2., 3. a 5. mezižebří pro kameru a robotické nástroje,“ popisuje přednosta kardiochirurgie Štěpán Černý přístup, kterým se k srdci pacienta lékaři dostanou.

Robotická operace nedomykavosti mitrální chlopně. K srdci se lékař dostává postupně

Přibližně čtyřicetiletý pacient je už v plné anestezii a lékaři mu ještě před zákrokem provádějí ultrazvukové vyšetření. „Je to specializované vyšetření pomocí sondy zavedené do jícnu, kdy vidíme přes stěnu jícnu velmi podrobně tu nemocnou mitrální chlopeň,“ vysvětluje kardioložka Eva Pašková. „Naším plánem je udělat její plastiku, aby nedomykavost zmizela.“

Raději dřív, než bude pozdě

„Mitrální nedomykavost je velmi zákeřné srdeční onemocnění, protože dlouho probíhá bezpříznakově. A když se objeví příznaky, bývá už pozdě. My dneska na základě vědeckých poznatků víme, že ty chlopně, obzvlášť u mladých pacientů se mají operovat preventivně ještě předtím, než se příznaky objeví,“ říká kardiochirurg krátce předtím, než se pustí do práce.

„Plastika spočívá v tom, že se upraví tři cípky chlopně – buď se podpoří takovými závěsy, nebo se zmenší. A naimplantuje se tam takový kroužek, který tu chlopeň drží pohromadě,“ vysvětluje, co zákrok zahrnuje.

Vše je už připraveno, aby se robot DaVinci přisunul k pacientovi.

Když robot čaruje

K srdci se lékař dostává postupně. U robotických ramen sedí asistent Martin Michel. Vysvětluje, že jeho úkolem je podávat stehy, zavádět svorku a obsluhovat robota u stolu. Štěpán Černý se mezitím dostal až do levé srdeční síně, kde je nemocná chlopeň.

Asistent kardiochirurga Martin Michel

Poté už kardiochirurg vybírá správnou velikost kroužku, kterým nemocnou chlopeň opraví. Když prstýnek našije, ještě pečlivě otestuje, jestli je všechno v pořádku. Pak už se může pacient odpojit od mimotělního oběhu a jeho srdce opět plně přebírá svoji funkci.

Další postupy už jsou podobné jako u běžné otevřené operace. „S tím rozdílem, že chybí hlavní velký řez,“ připomíná největší přednost robotického přístupu přednosta kardiochirurgie Štěpán Černý. Stejný zákrok se u nás dělá už jen ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

autoři: Andrea Skalická , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související