Nejde to vypnout! Pusťte si tuzemské novinky od Annet X, Loudz1 nebo Page Turners

8. listopad 2023

Tuzemská hudebnice Annet X pouští do světa společnou desku s producentem a DJem NobodyListen, brněnské rapové duo Laokoon nás dopuje daty a přehlceností a mladý pražský rapper Loudz1 servíruje eponymní debut. Porci kytar (ale ne tak docela) do novinkové rotace Radia Wave dodává pětice Page Turners a Megan Thee Stallion slaví založení vlastní značky Hot Girl Productions novým singlem. Nechybí ani synthpopová diva Allie X se singlem Black Eye. Nejde to vypnout!

Loudz1 - Full Site

Credits: Denis Sztwiertnia, Jakub Haták
Label: Virgin Music
Album: LOUDZ ONE

Pražský rapper Loudz1 se po vydání EPčka Cruise High vrací s eponymním debutovým albem. Je to teprve rok, co vydal svůj první singl, za tu dobu ale osmnáctiletý Loudz1 stihl vystoupit na festivalu Frontline, získat 100 tisíc streamů na debutovém EP nebo předskakovat 58G na pražské zastávce jejich turné. Na novince LOUDZ ONE ctí inspiraci evropským rapem, taneční beaty tady střídají atmosférické produkce krájené hutnou basou a nechybí důvtipné rýmy. O beat tracku Full Site, který jsme vybrali do novinkové rotace, se postaral producent H4ty (Hasan, Meizyy, Kup Kodein). „Chci dělat jenom big hits, hudba a ne byznys,“ prorokuje Loudz1 a zní to, že kráčí správným směrem.

Annet X & NobodyListen - Stejný sny ft. Taomi

Credits: Aneta Kharitonova, Jakub Strach, Tomáš Duda
Label: Warner
Album: Koukej se mnou

Česká hudebnice Annet X otevírá novou kapitolu své kariéry. Tři roky po vydání kriticky oceňovaného debutového alba pouští do světa, společně se svým hudebním i životním partnerem, producentem Nobodylisten, desku Koukej se mnou. Od oldschoolového groovy soundu se posouvá směrem k trapovější poloze, konceptuální vyprávění střídají střípky z milostného života dvojice. Do našeho playlistu nasazujeme track Stejný sny o tom, jak moc po sobě oba partneři touží a jakou radost mají ze sdílených sexuálních preferencí. Na featu se tu objevuje velký objev slovenské elektronické scény Taomi, zvukově track skládá hold v současnosti znovu populárnímu žánru taneční hudby UK Garage.

Megan Thee Stallion - Cobra

Credits: D. Gray, J. Banks, M. Pete, S. Clarke, S. Jarrett, T. Banks
Label: Hot Girl Productions
Album: Cobra single

Na konci léta byl k deseti letům vězení odsouzený rapper Tory Lanez, bývalý přítel Megan Thee Stallion, kterou při hádce postřelil do nohy. Rapperka se k incidentu z roku 2020 vrací v novém singlu Cobra, který se ale zabývá hlavně jejím duševním zdravím. Megan v tracku řeší i smrt svých rodičů, nevěrné partnery nebo hořký spor s nahrávací společností. Cobra je vůbec první track, který si vydala pod svou vlastní značkou Hot Girl Productions. Za zmínku stojí i neobvyklý sample elektrické kytary, který je vypůjčený z písně After the Cosmic Rain od jazz-rockového projektu Return to Forever z poloviny sedmdesátých let. Pod trackem je podepsaný producentský tým Bankroll Got It.

Page Turners - Touch

Credits: Anton Romanenko, Michail Kiristaev, Nicolas Gatto, Pavel Ďuriš, Václav Švestka
Label: self-released
Album: Mirror View

Debutová nahrávka pražské kytarové pětice Page Turners byla průběžně anoncována rozličnými singly, u nichž už definitivně nejde používat nálepku „tradiční indie kytarovky.“ Mirror View je zvukově pestrou kolekcí, která nabízí jak reflektivní balady tak i úderný elektropop, který se nestraní experimentu. Celé album protíná letní kytarová hymna Take Me Back Into Your Arms, k níž kapela vydala videoklip ve spolupráci s režisérkou Karolínou Beranovou. Novinkou je lead vokál baskytaristy Pavla Ďuriše, ten místy střídá frontmana Mishu Kiristaeva. „Je to kolekce příběhů o smutku a touze po nedosažitelném, ale taky o lásce, nostalgii a vděčnosti,“ říkají Page Turners. Z alba Mirror View, které pokřtí 21. listopadu v pražském Café V lese, nasazujeme otvírák Touch.

Laokoon - Nejde to vypnout

Credits: Jiří Machů, Mikuláš Hamerla
Label: self-released
Album: DOPING

Nové studiové album brněnských alternativních rapperů Laokoon se jmenuje DOPING, vyšlo na začátku listopadu a v předstihu jste ho mohli poslouchat na webu Radia Wave. Producent Jiří Machů a rapper Mikuláš Hamerla společně tvoří už čtyři roky a při svých začátcích si prošli i Startérem – hitparádou neobjevených. DOPING je jejich třetím studiovým albem a oproti předešlým nahrávkám jsou hlavní novinkou četní hosté, které do svých beatů připustili. Ti mají zároveň ilustrovat hlavní téma, kolem kterého se deska točí – přehlcenost, datový doping  Ke slyšení jsou tu třeba Arleta, BoLs/sLoB, Obligatne nebo Idea. Do naší rotace putuje track Nejde to vypnout, v němž Hamerla rekapituluje dosavadní cestu dua Laokoon. „Není mi jen fajn, je to lepší než většina dosavadních věcí. Přibral jsem, ale jsem lehčí,“ rapuje do experimentálního beatu.

Allie X - Black Eye

Credits: Alexandra Hughes, George Pimentel
Label: Twin Music Inc
Album: Girl With No Face

Kariéru kanadské synthpopové divy Allie X sledujeme na Radiu Wave od samotného počátku, kdy nám uhranula dramatickým bangerem Catch. Podobně strhující je i nový singl Black Eye, jehož chytlavý refrén vás neopustí hned od prvního poslechu. Osmdesátkový banger, který slouží jako ochutnávka z nové desky Girl With No Face, napsala společně s Georgem Pimentelem a sama jej produkovala. Kombinace potemnělého beatu a manicky euforické melodie vystihuje ústřední téma songu, kterým je podle Allie X potřeba přijmout skutečnost, že v životě čelíme samým nepříjemným situacím. A ty je lepší přijímat s otevřenou náručí, spíš než se tvářit, že neexistují.

Spustit audio