Nejky a bestindy. Jak dnes vypadá kvalitní přátelství a může do něj patřit sex?

6. duben 2024

V hotcastu Pot byla tentokrát řeč o přátelských vztazích, které bývají v kultuře a médiích často upozaďovány sexu a romantice. Moderátoři odkazují na článek, který vyšel v časopise The Guardian a zmiňuje i loňský výzkum, podle kterého téměř polovina respondentstva z generace Z chce na svých obrazovkách vidět méně sexu a více přátelství.

„Všichni hledáme nějaké způsoby, jak zaplnit tu lehkou existenciální samotu, která patří k životu na tomhle světě. Naše kultura nám od malička podkládá, že ten jediný způsob je romantický vztah, popřípadě sex. Dlouhou dobu jsem se tak svoje problémy opravdu snažil řešit,“ svěřuje se Karel Vladyka.

Ve vztazích se přátelství a intimita mohou různě překrývat: „Z některých přátelských vztahů se vyvinuly intimní, takže rozchod potom bolel nadvakrát,“ říká Eliška Soukupová s tím, že s některými bývalými se ale bez problému dál kamarádí. „Lepší se u sexu zasmát, než být smutná,“ glosuje Kája s tím, že i s kamarády je možné zažít uvolněný sex.

Dobré přátelství nicméně vyžaduje práci, stejně jako romantický vztah, shodují se moderátoři. „Přátelství je jako kytička,“ říká Eliška. O ty kytičky, které jsou pro nás „nejky“, „bestinky“, a nejlepší kamarádstvo, se stojí za to dobře starat.

Jak se proměňují podoby a přátelství s přibývajícími lety? Připravily nás na život Protivný sprostý holky? Je pro vás přirozené tulit se s přátelstvem? A může sex s kamarády něco změnit? O přátelství ze všech stran poslouchejte v novém dílu hotcastu Pot.

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.