Nejtvrdší hasič slouží v Písku. Michal Brousil se stal mistrem Evropy ve fyzicky nejtěžší soutěži

19. červenec 2018

Závod je extrémní a každý, kdo ho dokončí, si zaslouží respekt. Tak mluví o disciplínách TFA Michal Brousil, úřadující mistr republiky, který se v červnu stal také mistrem Evropy. Rodák z Lomu u Mirotic nyní žije v Písku, kde slouží jako profesionální hasič.

TFA je fyzicky nejnáročnější hasičská soutěž. Přišla k nám z Ameriky na přelomu tisíciletí. Zkratka pochází z anglického sousloví Toughest Firefighter Alive, což ve volném překladu znamená Nejtvrdší hasič přežije.

Každý závod je rozdělen do čtyř úseků. „První je roztažení a motání hadic. Následuje silový úsek, kde je bouchání palicí, protažení závaží tunelem, tažení osmdesátikilové figuríny a na závěr překonání třímetrové bariéry,“ popisuje Michal Brousil, který se stal mistrem Evropy v kategorii do 30 let.

Ve třetím úseku pak musí závodník opřít nastavovací žebříky o lešení, vystoupit na něj a vytáhnout závaží, poté sestupuje a napojuje proudnice. V posledním úseku vybíhá do výškové budovy nebo na rozhlednu.

Rekvizity, s nimiž hasiči při TFA závodí, nejsou vůbec lehké. Palice váží okolo sedmi kilogramů, závaží, které je nutné vytáhnout na lešení, přes dvacet kilogramů a figurína většinou 80 kilogramů.

Zlomovým bodem v závodě je ale podle Michala Brousila třímetrová bariéra. „Je to až na závěr druhého úseku, takže tam už síly dochází. Docela často se stává, že právě u bariéry lidé končí,“ říká.

Rozhoduje už úvodní motání hadic

Technicky náročné je úvodní motání hadic. „To rozhoduje o celém závodě. Ono je to hodně těžké, protože hadice se ukládají do takového boxu a pokud jsou smotané špatně, tak se tam prostě nevejdou. Musí se to povést napoprvé, když se to nepovede, tak už je vlastně po závodě, protože to je taková ztráta, že se to nedá dohnat,“ vysvětluje Michal Brousil.

Každý úsek musí závodníci zvládnout do pěti minut, jinak je čeká diskvalifikace. Čím rychleji navíc úsek dokončí, tím delší mají odpočinek před další částí soutěže. „I tak ale ta pauza moc dlouhá není. Já se po každém úseku snažím co nejrychleji zregenerovat a soustředím se na další úsek. Nejvíc mi pomáhá, když mi kolegové promasírují nohy,“ dodává mistr Evropy.

Hasiči mají na sobě to, co při reálném zásahu, tedy zásahové boty, kalhoty, kabát, rukavice, přilbu a dýchací přístroj. Ten váží deset kilogramů, také zásahová přilba je těžká a zrovna s ní má Michal Brousil podle svých slov největší potíže, pokaždé mu padá.

Asi nejznámější jihočeskou hasičku museli k nové roli nejprve trochu přemlouvat

Tisková mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů

Co dělá mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, asi tušíte. Ale věděli jste třeba, že do práce nesmí nosit příliš výrazné šperky nebo extravagantní účes? V dalším díle pořadu Co dělají představujeme práci mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů.

Disciplínám TFA se intenzivněji věnuje v posledních třech letech a příprava na závody je velmi náročná. „Nejdůležitější je silová vytrvalost, což je hodně těžké natrénovat. Mně pomáhají bojové sporty, kterým se věnuji už od patnácti let, z nich čerpám fyzičku, rychlost a ohebnost, jinak běhám, plavu, jezdím na kole, chodím do posilovny,“ líčí Michal Brousil.

Ten není jediným úspěšným jihočeským hasičem. Zdejší sbor má pro disciplíny TFA celé družstvo. „Michal je momentálně nejlepší, ale i ostatní jsou minimálně na republikové úrovni, takže naše družstvo je velmi dobré. Teď jsme jako Jihočeši úřadující mistři republiky i v družstvech a podařilo se nám jako jedinému týmu obhájit titul,“ připomíná mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Už v září se v Koreji uskuteční mistroství světa v TFA. Jako členové reprezentace hasičského sboru České republiky tam pojedou dva Jihočeši. „Mistrovství světa je nejvyšší meta, ale já myslím, že opravdu nejvyšší metou je dokončit závod. Je extrémní a každý, kdo ho dokončí, si zaslouží respekt,“ uzavírá Michal Brousil.

Spustit audio

Související