Nejvíc šancí na sošky Českého lva má snímek Bratři. Získal celkem 15 nominací

15. leden 2024

Počin režiséra Tomáše Mašína může získat ocenění v nejprestižnějších kategoriích Nejlepší film, Nejlepší režie a Nejlepší scénář. Na druhém místě se v počtu nominací umístil snímek Úsvit s 12 nominacemi a třetí je Bod obnovy, který posbíral 8 nominací.

O ceny se ucházelo dohromady 86 distribučních filmů i televizních děl premiérově uvedených v roce 2023. Ocenění bude rozdáno v jedenadvaceti statutárních kategoriích. Slavnostní večer se uskuteční 9. března v pražském Rudolfinu, po deseti letech ho bude moderovat Marek Eben.

Čtěte také

Akademici z řad filmových profesionálů posuzovali 33 celovečerních hraných filmů, 15 dokumentárních filmů, které vybrala předvýběrová komise, 8 animovaných a deset krátkých filmů, které komise složená z akademiků vybrala z 18 přihlášených snímků. O ocenění se ucházelo i šest televizních filmů nebo minisérií a 14 seriálů uvedených v televizi nebo na internetu. Na slavnostním večeru předají pořadatelé také Cenu Magnesia za nejlepší studentský film.

Čtěte také

Tvůrci televizních filmů, minisérií a seriálů mohou být opět oceněni i v kategoriích nejlepší herecký výkon v hlavní a vedlejší roli i dalších kategoriích, jako například kamera nebo hudba. V nominacích zabodovali například herci Kryštof Hádek a Tomáš Jeřábek za své výkony v seriálu Volha.

Prezidium ČFTA oceňuje dále i mimořádný přínos české kinematografii a může udělit i cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Spustit audio

Související