Potřebujeme dnes hrdiny? I na to se ptá film Tomáše Mašína Bratři

25. říjen 2023

Příběh útěku skupiny bratří Mašínů z komunistického Československa za železnou oponu je jedním ze zásadních příběhů naší novodobé historie. A ještě šířeji: jedním ze základních kamenů našich dějin je story celé mašínovské rodiny. Logicky se tak nabízí ke zpracování do silného filmu. O to se pokusil režisér Tomáš Mašín, mimochodem – vzdálený příbuzný Mašínových.

Můj film je o rodině a hodnotách, které vyznává. Do scénáře jsem tak chtěl zakomponovat i ženské postavy, podle mě velice dramatické, i když se mi zpočátku bránily. Ale třeba příběh Zdeny Mašínové starší má až antický rozměr,“ upozorňuje režisér. Většinová společnost dnes, podle něj, vnímá předobrazy hlavních hrdinů snímku černobíle. „Může za to komunistická propaganda i školství. Já jsem je chtěl ukázat jako kluky, byť statečné, jejichž mentalita i chování odpovídalo jejich věku, ve kterých byla touha po dobrodružství, po adrenalinu, a kteří se současně rádi bavili,“ popisuje.

Film Bratři

Za scénářem Bratrů stojí Marek Epstein. Pročetl knihu Barbary Mašínové Odkaz a tuny soudních spisů, výpovědí, protokolů, novin a dalších dokumentů. Se scénářem pak odjel za Josefem Mašínem. „Seděli jsme s režisérem u něj doma na kanapi, a probírali stránku po stránce. Snažili jsme se ho přesvědčit, že kvůli dramatičnosti musíme některá místa zkrátit, vysvětlit nebo trošku pootočit. Vysvětlovali jsme mu, že naším cílem je vytvořit komplexní emoci, protože nejde o dokument, ale o drama. Přesvědčovat člověka, jehož život se snažíte parafrázovat a odvyprávět, a ještě mu říct, že jsou v něm jisté dramatické změny, nebylo jednoduché. Rozhodně to ale bylo zajímavé,“ září scenárista. Současně vyzdvihuje sílu a odhodlání, se kterými snášela svůj krutý osud po odchodu bratrů Zdena Mašínová mladší. „Ona byla z rodiny jediná, která se mohla režimu postavit tady u nás. A ten zločinný systém porazila už jen tím, že uvnitř zůstala mašínovsky neskutečně silná,“ dodává s uznáním.

Film Bratři je dalším střípkem v dosud skromné mozaice reflexe třetího odboje českými filmaři. „Možná ještě nenazrála ta správná doba. Možná tyhle příběhy mají vyprávět ti, kteří je nezažili, budou mít víc informací a budou objektivnější,“ myslí si. „Pokud ale náš film přivede diváky k zamyšlení, jestli je nebo není v dnešní době zapotřebí hrdinství, splnil svůj účel,“ přeje si Epstein.

Spustit audio

Související