Nelítostný hněv i severská melancholie. Zažijte zvukovou euforii s Anjimile, Eartheater a PreGame

30. srpen 2023

Nové přírůstky v rotaci Radia Wave zahrnují návraty osvědčených jmen, ale i čerstvé objevy. Mezi ně patří nebinární umělci Anjimile, kteří skrz singlovou ochutnávku z chystané druhé desky projektují hněv zabalený v indie-folkovém hávu. Poprvé se seznamujeme také se švédským producentem PreGamem, ten zase křísí 2-step a obohacuje ho o severskou melancholii. Návrat ve velkém stylu ztělesňuje Eartheater, která spojila síly s producentem Segou Bodegou. Pure Smile Snake Venom!

Anjimile - Animal

Credits: Anjimile Chithambo, Justine Bowe, Shawn Everett
Label: 4AD
Album: The King

Z chystaného druhého alba nebinárních umělců Anjimile jsme zatím měli možnost slyšet titulní singl The King a tklivou skladbu Father. Jejich debutu Giver Taker z roku 2020 si s nadšením všiml třeba server Pitchfork, magazín Rolling Stone nebo online magazín Consequence of Sound, který je zařadil jako umělce měsíce. V americkém Bostonu usazení Anjimile mísí indie folk s africkými vlivy a na několika zastávkách doprovodili třeba švédského písničkáře Josého Gonzáleze. Album The King, které vyjde 8. září u značky 4AD, nově propaguje skladba Animal komentující policejní brutalitu neúprosným a nelítostným hněvem. Není divu, protestní píseň je inspirovaná okolnostmi smrti George Floyda. O doprovodný klip se postaral režisér Robby Opperman.

Eartheater - Pure Smile Snake Venom

Credits: Alexandra Drewchin, Salvador Navarrete
Label: Chemical X
Album: Powders

Powders se bude jmenovat nové album americké hudebnice Eartheater, které vyjde 20. září. Pure Smile Snake Venom je aktuálním singlem a Eartheater na něm spolupracovala se Segou Bodegou. Rovnou ohlásila i další desku, která se bude jmenovat Aftermath a je naplánovaná na jaro příštího roku. Podzimní a jarní "verze" Eartheater budou prý odrážet i náladu nahrávky. Po zkušenostech u vydavatelství PAN nebo Hausu Mountain, si Eartheater tentokrát vydá desky na vlastní značce Chemical X, kterou prezentuje jako hudební komunitu, do níž patří třeba i Lourdes Leon, tedy dcera Madonny.

Coucou Chloe - Ice Castles ft. Matt OX

Credits: Chloe Olivié, Kai Whiston, Matthew Grau
Label: self-released
Album: Ice Castles single

Francouzská rapperka Coucou Chloe vydává druhý singl letoška Ice Castles, na kterém spojila síly s virálním rapperem Mattem OX. Oproti předchozímu Drift jde o více rapový track a překvapením je i sloka Matta OX, který se proslavil už ve svých dvanácti letech díky singlu Overwhelming. Nyní si však americký rapper buduje osobitý agresivní zvuk, kterým novinku Ice Castles oživuje. O produkci se postaral britský elektronický mág Kai Whiston a místy v ní můžeme slyšet pro něj typické prvky glitche a postklubu. Coucou Chloe, a třeba i track Ice Castles, budete moct slyšet naživo 18. října v pražském klubu Fuchs2.

twst - Catch Me (Beautiful Fall)

Credits: Chloé Davis, Eden Tradwell, Adam Mark Crisp, Danio Forni
Label: self-released
Album: Catch Me (Beautiful Fall) single

Pod jménem twst se skrývá velšská zpěvačka Chloé Davis. Třiadvacetiletá hudebnice žije už několik let v Londýně a má za sebou třeba spolupráci s Clams Casino nebo Hudsonem Mohawkem. První skladby vydala v roce 2019, v následujícím roce přišla s EPčkem TWST0001. Letos by na něj měla navázat druhým dílem. Bude na něm i singl Catch Me (Beautiful Fall), který s ní natočil hudebník Clarence Clarity, jehož největším zářezem je zatím dlouhodobá spolupráce s Rinou Sawayamou. „Je to píseň na téma bouřlivého vztahu a prozkoumává nerovnoměrnou dynamiku zneužívání. Chtěla jsem zachytit situaci, kdy se do někoho zamilujete a přestanete vnímat všechny špatné věci, které se při tom dějí na pozadí,“ říká twst o novince, která i přes složité téma splňuje hyperpopový příkaz totální zvukové euforie.

Baby Gravy - back 2 back 2 back

Credits: Alex Gumuchian, Ari Starace, Matthew Hauri
Label: self-released
Album: Baby Gravy 3

Baby Gravy je společný projekt amerického soundcloudového rappera Yung Gravyho a jeho neméně virálního kanadského kolegy bbno$, který se koncem června zastavil v pražském klubu Roxy. Jedna z nejzábavnějších dvojic současného rapu servíruje druhý společný mixtape Baby Gravy 3 (paradoxně mu předcházel jen Baby Gravy 2) a doručuje fanouškům to, co od nich očekávají – bláznivé bars a komické vizuály. Duo společně tvoří od roku 2019 a do širšího povědomí je katapultoval latino popem inspirovaný track Welcome To Chilis, jež nasbíral přes 130 milionů přehrání. Do naší rotace putuje song back 2 back 2 back, ve kterém name-dropují Toma Hankse, Soulja Boye i Drákulu. Mezi zbylými tracky mixtapu nechybí třeba hit C'est La Vie s hostovačkou Riche Briana. Ten se objevil už na loňském albu Yung Gravyho Marvelous.

PreGame - Röda Samtal

Credits: Linus Aldeborg, Gustav Brunn
Label: From The Island
Album: Röda Samtal single

Playlist Radia Wave míří i do Ålandy – autonomní, švédsky mluvící provincie Finska a souostroví v Baltském moři. Odtud pochází mladý producent Linus Aldeborg alias PreGame, který se na švédské hiphopové scéně stihl etablovat jako úspěšný beatmaker. Jeho novinka Röda Samtal se ohlíží za znovuvzkříšením 2-stepu, zabalil ho ale do hutné severské melancholie. „Unavuje mě, že se mi každou noc zdají stejné sny,“ zpívá v refrénu podloženém kytarovým samplem. Skladbu produkoval společně s Gustavem Brunnem a doprovází ji bukolický videoklip.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.