Němci žádají odchod z Afghanistánu

19. duben 2010

V neděli se konalo na základně Bundeswehru v afghánském Mazar i Sharifu rozloučení s dalšími čtyřmi příslušníky německého afgánského kontingentu, kteří přišli o život po útoku Tálibánu. Ceremonie se zúčastnilo na 1500 příslušníků mezinárodního sboru ISAF z 19 zemí, kteří vzdali poslední poctu svým kamarádům. Vojáci se stali oběťmi čtvrtečního přepadení v provincii Baghlanu, při němž bylo dalších pět vojáků zraněno. Šlo v tomto měsíci již o druhý případ útoku Talibánu. 2. dubna afgánští povstalci usmrtili v oblasti Kundusu tři příslušníky Bundeswehru a dalších osm zranili.


Tento týden pronese německá kancléřka Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu vládní prohlášení k Afgánistánu, kde od roku 2002 přišlo o život 43 německých vojáků a několik desítek bylo zraněno. Kancléřka však již při své návštěvě Spojených států prohlásila, že přes vzniklé bolestivé ztráty je pro pokračování účasti na afgánské misi. Podle jejího názoru nejde jen o zajištění stability v Afganistanu, ale též o bezpečnost Německa a západních demokracií. Pochválila chování ministra obrany Karl-Theodora zu Guttenberga, že se po incidentu okamžitě vrátil k jednotkám, i když byl již na zpáteční cestě do vlasti.

Německá veřejnost je nyní těmito událostmi silně znepokojena, protože byla ubezpečována, že jednotky Bundeswehru v severní části země nejsou nasazovány do bojových akcí a provádějí zde pouze kontrolní činnost. Podle posledních průzkumů veřejného mínění si 62 procent německých občanů přeje, aby se Bundeswehr stáhl z afgánské mise, což je prudký nárůst oproti podzimu minulého roku. Přitom tenkrát byla veřejnost pod vlivem leteckého útoku nařízeného německým velitelem, při kterém přišlo o život více než 140 civilistů, mezi nimi žen a dětí. Po informacích, že k posledním lidským ztrátám došlo po rozporech mezi německým velením a hlavním velitelství v Kábulu, lze počítat ještě se zesílením tohoto nesouhlasu.


Sociálně demokratický ministerský předseda Meklenburska-Pomořanska Erwin Sellering se vyslovil pro co nejrychlejší stažení německých vojáků. V rozhlasovém rozhovoru prohlásil, že „z jeho pohledu bychom měli Afganistan co nejrychleji opustit“. S tím však nesouhlasí předseda sociálně demokratické poslanecké frakce, bývalý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který vyslovil přesvědčení, že Němci nemohou své spojence v Afganistanu opustit. Podle jeho názoru je však nutno postupně předávat odpovědnost Afgáncům. Steinmeier souhlasí se svým stranickým předsedou Sigmarem Gabrielem, že je nutno schválit pro nasazení Bundeswehru nový mandát. Ten by měl počítat s realistickým stažením jednotek do roku 2015. Do té doby by afgánská armáda a policie měla být schopna převzít plnou odpovědnost v zemi.


Podobný názor mají i německé noviny. Např. nedělní „Frankfurter Allgemeine“ analyzuje situaci v Afganistanu a varuje před návratem Tálibánu k moci. Tím by se stal opět hnízdem teroristické hydry Al-Kájdy, která vede válku proti Západu. Návrat Talibánu k moci by měl nedozírné následky, protože pak by celý Západ a nejen Amerika prohrála svoji válku s islámským terorismem. Tím by v současnosti nejagresivnější a lidstvím opovrhující ideologie nebyla utlumena, ale naopak povzbuzena. Věřit, že by Al-Kájda nechala Německo v klidu, když se soustředí na výrobu aut a turismus, je v naprostém rozporu se skutečností. Podle nedělních novin je stále platný výrok bývalého sociálně demokratického ministra obrany Petera Strucka, který řekl, že „Bezpečnost Německa je bráněna i na Hindúkuši.“


Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.


Spustit audio