Německo je otřeseno nepokoji v Rostocku

4. červen 2007

Řada německých politiků vyslovila znepokojení nad sobotními demonstracemi antiglobalistů v Rostocku. Poukazují na to, že původně plánovaný mírumilovný happening se zvrhl zejména přičiněním zahraničních účastníků v pouliční bitky s policií.

Představitelé Strany levice naopak poukazují na odpovědnost vlády, která situaci vyhrotila již předchozími represemi proti organizátorům protestů.

Demonstrace byly namířené proti středečnímu setkání představitelů osmi průmyslově vyspělých zemí světa, tzv. skupiny G 8 - tedy Německa, Ruska, Velké Británie, Spojených států, Francie, Kanady, Itálie a Japonska v historických mořských lázních Heiligendammu. Schůzku doprovázejí nebývalá bezpečnostní opatření: na ochranu před demonstranty bylo soustředěno na 16 tisíc policistů posílených jednotkami pohraniční střáže. Ty mají zabezpečit, aby do lázní navštěvovaných kdysi vysokou šlechtou a členy carské rodiny, nevnikli demonstranti a neznemožnili tak letošní konferenci G-8, které předsedá Německo.

Proto již několik dní jsou lázně hermeticky uzavřené od okolního světa vysokou drátěnou ohradou, kterou mohou přes kontrolní stanoviště překročit jen osoby na zvláštní policejní propustky, včetně zde žijící asi tisícovky usedlíků. Jak ukázal průběh a následky sobotní demonstrace v přístavu Rostocku, tato bezpečnostní opatření nejsou přehnaná. Podle oficálních údajů při pouličních bitkách bylo na tisíc lidí zraněno a před sanitkami se vytvářely fronty osob žádajících ošetření. Strážci pořádku, kterých bylo na deset tisíc, utrpěli 433 zranění, z toho 30 těžkých. Organizátoři demonstrací, kterých se podle jejich údajů účastnilo na 80 tisíc - podle policie 30 tisíc lidí - měli ve svých řadách také asi 500 zraněných. 125 osob policie zadržela, ale většina z nich už byla propuštěna.

K největším srážkám s policií došlo, když tzv. tvrdé jádro demonstrantů začalo na strážce pořádku vrhat kameny, tyče a zápalné lahve. Policie na to odpověděla vodními děly a slzným plynem a nasadila pancéřová vozidla. Proti schůzce představitelů skupiny G 8 vystoupila široká fronta domácích a zahraničních antiglobalistů, zahrnující ochránce životního prostředí, církevní organizace, Stranu Levice a Zelené. Mezi provokatéry byli pak i pravicoví radikálové neonacistické NPD, kterým úřady průvody zakázaly. Přesto však pochodovali v Berlíně pod Braniborskou bránou a teprve posílené policejní jednotky zde zadržely desítku osob.

Vrcholná schůzka skupiny G 8, která proběhne od středy do pátku, se koná pod heslem "Růst a odpovědnost"a má se především zabývat ekonomickým rozvojem, změnami ovzduší a energetickou problematikou. Velká pozornost má být věnována situaci na černém kontinentu - Africe, především zajištění míru a bezpečnosti a zlepšení zdravotnictví.

Dojde přitom k pracovnímu setkání například s šéfy vlád Brazílie, Číny, Indie, Mexika a jižní Afriky. Na jednání budou přítomni i vysocí představitelé OSN, OECD, Světové banky i dalších ekonomických organizací. Na závěr pak bude uspořádána tisková konference o výsledku jednání.

Hostitelka letošního samitu a spolková kancléřka Angela Merkelová jako předsedkyně konference konstatovala, že přes veškerá bezpečnostní opatření považuje i za této situace setkání představitelů G 8 za důležité a smysluplné. Na dotaz, zdali se vůbec vyplatí za těchto okolností takové jednání, odpověděla jasně "ano". Podle jejího názoru má schůzka smysl pro humánní uspořádání globalizace a na to nestačí, když se mezi sebou sejdou jen dva šéfové států a vlád. Též sociálně demokratický ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier považuje bezpečnostní opatření za nutná.

Na rozdíl od Spojených států, které chtějí změny klimatu zvládnout novými technologiemi, Němci prosazují dodržování sjednaných limitů znečištění. Všeobecně však existuje shoda, že v nejbližších 15 letech je nutno učinit opatření proti oteplování zemského ovzduší.

Odpůrci globalizace pak žádají světovou hospodářskou politiku, založenou na sociálních právech, demokracii a ochraně životního prostředí. Organizace Greenpeace proto dopravila dva šestimetrové sněhuláky jako varování před změnami klimatu. Na včera zahájeném setkání mládeže tzv. juniorském J 8 ve Wismaru , které paralelně zasedá s G 8, se účastní na sedm desítek mladých lidí z vyspělých a rozvojových zemí. Osobně se sejdou s kancléřkou Merkelovou a jejich zástupci vystoupí na konferenci G 8 se svými požadavky.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio