Neobyvatelný plynný obr ponese české jméno. Návrhy můžete posílat i vy

4. červen 2019

Při příležitosti 100. výročí založení Mezinárodní astronomické unie dostali pozemšťané možnost pojmenovat 100 exoplanet.

Akce se Češi mají účastnit prostřednictvím webové stránky Pojmenujexoplanetu.cz. „Názvy mohou být inspirované historií, geografií, literaturou, ale také třeba jmény historických osobností,“ říká Soňa Ehlerová z Astronomického ústavu Akademie věd. Když se podobná akce konala před několika lety, vítězily nejčastěji mytologické nebo historické názvy.

Exoplaneta (nebo také extrasolární planeta) je planeta, která obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. 

Čechům byla k pojmenování přidělena planeta XO-5b. Vědci ji objevili už v roce 2008 a je klasifikována jako tzv. horký Jupiter. Jde o plynnou planetu jen o 3 % větší, než je Jupiter, který známe z naší Sluneční soustavy. XO-5b leží v souhvězdí Rysa a obíhá hvězdu XO-5, která má také dostat nový název.

„Návrh musí obsahovat jméno pro hvězdu i pro planetu. A navíc by měl logicky umožnit pojmenovat případnou další exoplanetu,“ vysvětluje Ehlerová. Není totiž vyloučeno, že se v budoucnu podaří objevit další objekt obíhající kolem téže hvězdy.

Život na XO-5b je ale prý prakticky vyloučen – tedy alespoň v té formě, v jaké ho známe na Zemi. Exoplaneta se nachází ve velké blízkosti hvězdy a je na ní tedy pořádné horko.

autoři: Ondřej Ševčík , marz
Spustit audio

Související