Nepříjemný zápach se může linout domácnostmi, odhalí poruchy v plynových rozvodech

23. listopad 2023 15:35

Sirný zápach můžou lidé zaznamenat ve svých domácnostech. Nepříjemný odér odhalí poruchu, nebo netěsnost v rozvodech plynu. Takzvanou odorizaci spustili tento týden energetici po celé zemi. Technici v Českých Budějovicích vyjíždějí do terénu s detekčním vozidlem, které dokáže zaznamenat únik plynu i pod zemským povrchem.

Detekční vodidlo vypadá jako klasická dodávka, vedle běžné přístrojové desky je počítač s velkou mapou. „To jsou plynovody místní sítě, kudy vede plyn. Ukazuje nám to hodnoty, které v každé ulici naměříme,“ říká technik společnosti EG.D Martin Šram.

Vůz má na předním nárazníku panel s čidly. „Ta slouží k nabírání ovzduší. Vnitřní vyhodnocovací jednotka ve vozidle pak ukazuje naměřené hodnoty koncentrace zemního plynu,“ popisuje vedoucí provozu distribuční sítě Tomáš Vacek.

Během nárazové odorizace mají energetici mnohem víc výjezdů než obvykle. „Minulý týden jsme v tento den měli pouze jeden pohotovostní výjezd na celém území distribuční sítě zemního plynu v rámci EG.D a dnes do 15 hodin jsme vyjížděli už devětkrát,“ uvádí Tomáš Vacek.

Odorizace potrvá do pátku 24. listopadu. Zápach ale bude cítit i během příštího týdne, dokud se větší množství odorantu nevyčerpá z distribuční sítě.

Spustit audio

Související