Nespokojení zemědělci vyjeli s traktory na silnice. Mnoho řidičů mělo pro protestní akci pochopení

22. únor 2024 15:59

Více než čtyři stovky traktorů, nakladačů a další zemědělské techniky vyrazily ve čtvrtek na silnice v Jihočeském kraji. Zemědělci tak protestovali proti agrární politice Evropské unie. Kolony se vydaly na jedenáct míst v kraji, a plnily tak i pravidelná hlášení v pořadu Zelená vlna.

Řidiči popojížděli v koloně traktorů a další techniky například mezi kaplickým nádražím a hraničním přechodem Dolní Dvořiště. Protestu se tady mělo původně podle jednoho z organizátorů, předsedy Zemědělského družstva Brloh Václava Jungwirtha, zúčastnit asi třicet zemědělců. „Musím říct, že jsem byl mile překvapen, když se po cestě přidávali další a další. Teď tu vidíte možná přes padesát kusů techniky,“ řekl.

„Naší prioritou nebylo blokovat nebo omezovat dopravu, jenom jsme asi chtěli ukázat, že jsme schopni vyjet. Celou akci jsme projednali s policií a myslím si, že chlapi, co jsou v těch strojích, to vzali velmi zodpovědně, dodržovali rozstupy a snažili se co nejmíň omezovat řidiče,“ dodal.

Z Kaplice přijel protest podpořit Luděk Plza ze zemědělské společnosti Agro Svoboda. „Po cestě jsme potkali třeba auto, kde kluci mávali a ukazovali palec nahoru. Myslím, že spousta lidí to pochopila,“ vyprávěl.

Čtěte také

Průjezd kolony sledoval i pan Jan, který s autem zastavil v Kaplici. „Mně to nevadí, nechávají rozestupy. Já myslím, že je to v pořádku,“ komentoval.

Protest zemědělců zaznamenali cestou na hranice také cizinci. George Murphy, který do Česka přiletěl z amerického Texasu, při pohledu na dlouhou kolonu konstatoval: „Je to hrozné, ale v pořádku. Důvodům rozumím.“

A svou podporu zemědělcům vyjádřil další řidič Jaromír Pytel: „Samozřejmě s nimi soucítíme a jsme pro, aby byli vidět.“

Zemědělci chtěli podle ředitelky jihočeské agrární komory Hany Šťastné protestem upozornit na problém s narůstající byrokracií, příliš ambiciózní zelenou politikou i zhoršující se konkurenceschopností českých zemědělců.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související