Neuvěřitelná nekompetence vlády, rozčiluje se Hůle. Nové opatření podle něj žene uprchlíky do ghett

23. březen 2022

Domácnostem, které u sebe zdarma ubytují uprchlíky z Ukrajiny, chce vláda dát příspěvek ve výši tři tisíce korun za uprchlíka na měsíc, a to až do výše 12 tisíc měsíčně. S přípravou opatření na ubytování uprchlíků v domácnostech pomáhal odborník na sociální začleňování Daniel Hůle z Člověka v tísni. „Od výsledné podoby opatření se ale chci distancovat. Ministerstvo zvolilo vlastní cestu, z našeho pohledu zcela nekompetenentní,“ říká.

Solidární příspěvek na ubytování uprchlíků by podle vládního návrhu mohli získat lidé, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě nechají uprchlíky zdarma. Za osobu by mohli od státu dostat 3000 korun na měsíc. Jak ale Daniel Hůle upozorňuje, toto řešení má řadu úskalí.

Čtěte také

Máte dvě situace. Pokud například rodina přestěhuje děti a uvolní jeden dětský pokoj pro několik uprchlíků, potom je 12 tisíc podpory absurdně moc. Jde o typ ubytování, který je možný na několik týdnů, maximálně jednotky měsíců. Tam by stačil příspěvek například 1000 korun na jednu ubytovanou osobu jako příspěvek na kompenzaci energií,“ vysvětluje Hůle.

Na druhou stranu tady podle agentury PAQ Research máme řádově desetitisíce bytů, které vlastní nižší střední třída nebo střední třída a které by tito lidé byli ochotni poskytnout, pokud by za to dostali rozumnou, byť nižší než tržní kompenzaci. Tam je naopak oněch 12 tisíc zoufale málo, částka totiž obsahuje i veškeré náklady na energie, které dnes tvoří třeba i 4,5 tisíce měsíčně u běžné domácnosti.“

Zaděláváme si na problém, varuje Hůle

Stát se tak podle Hůleho vzdává levnějších ubytovacích kapacit a místo toho bude nakupovat dražší kapacity v ubytovnách a hotelích za několikanásobnou cenu. „A nakonec stát uprchlíky s vysvětlením, že jinak to nejde, nacpe do uprchlických zařízení a vytvoří ghetta,“ předpovídá Hůle.

Agentura PAQ Research se na přípravě opatření podílela, její návrhy se ale do jeho výsledné podoby nepromítly. Jednali jsme se všemi relevantními ministry, kteří se danou problematikou zabývají, a prostě absolutně nenaslouchají. Vnášejí do toho zvláštní dogmata, že raději zaplatí ubytovnám a hotelům několikanásobně dražší ubytování, než aby dali nižší částku domácnostem, které mohou uprchlíky ubytovat na rok. To, co vláda předvádí, je neuvěřitelná nekompetence,“ zdůrazňuje Hůle.

Máme tady bezprecedentní kapacitní krizi. Vláda si na zahraničně-bezpečnostní úrovni vede velmi dobře, ale v domácí politice je to opravdu tragédie. Neřídí krizi a nevyužívá možnosti, které tady jsou. Nakonec to povede ke vzniku ghett. Z něčeho, co může být příležitostí pro českou společnost v mnoha ohledech, může vzniknout problém na mnoho let dopředu,“ uzavírá.

Spustit audio

Související